Тома Биков пред Lupa.bg: Премиерът ще бъде в парламента утре, изслушване ще има

Новини
13:40 - 27 Април 2020
3682
Тома Биков пред Lupa.bg: Премиерът ще бъде в парламента утре, изслушване ще има

Изслушване на премиера в Народното събрание утре ще има - Бойко Борисов ще отиде в парламента, ГЕРБ ще се регистрира. Новината съобщи за Lupa.bg депутатът Тома Биков. Той увери, че депутатите от управляващата партия ще се регистрират за участие в извънредното заседание, свикано по инициатива на БСП. 

„Ще се регистрираме, премиерът ще дойде. Ще има изслушване“, обясни Биков. Той уточни, че депутатите от ГЕРБ няма да са достатъчни за кворум, но по негова информация и Патриотите ще се са на линия за утрешното заседание. 

По повод инициативата на БСП премиерът непременно да обяснява за мерките в пандемията пред парламента, Биков обясни:

"Самата опозиция до момента  не е предложила нито една мярка. Единствената, предложена до този момент беше да се борим със спекулата. Ако бяха толкова загрижени, да бяха  предложили нещо съществено."

Депутатът е на мнение, че нищо по-различно няма как да бъде казано в парламента от пресконференциите, на които премиерът и министрите подробно обясняват всичко почти ежедневно.

„Идеята им е да демонстрират, или имитират дейност. Понеже са се разпуснали в тези дни, и не могат да предложат реален законопроект или мерки, които са по-различни от тези на правителството. Не искат да подкрепят тези на кабинета и за да не кажат хората, че нищо не вършат, всяка седмица искат Бойко Борисов да дойде, та да се видят и те в тая криза.", разкри мотивите на опозицията Биков.

Тома Биков е на мнение, че не е вярно, че няма парламентарен контрол, откакто петъчното изслушване е писмено, заради рисковете от струпване на депутатите в епидемията. 

"Парламентарен контрол има те биха могли да си задават въпроси писмено, а ако смятат, че отговорите не ги удовлетворяват, или са скандализирани, могат да направят пресконференция. Така че парламнтрният контрол съществува. Не  вярно, че няма такъв. Дали ще е в 11 в петък, от трибуната, или писмено, не е толкова важно.“, увери Биков.

"Ние от 3 години сме подложени на опозиционен натиск, и едва ли за 1 месец ще решим по кардинален начин опозиционния въпрос, който до момента не ни е навредил. От всичките опозиционни атаки, ние миналата година два пъти печелихме избори. Така че ако смятат, че така ще трупат дивиденти, объркали са си стратегията.", смята депутатът.

"Не знам каква ще е ползата от това изслушване. Нещата се усложняват, защото има колеги от страната, които се налага да пътуват, за да се регистрират, което за мен е малко безсмислено. Освен това, по мои изчисления, над 100 служители на парламента трябва да се свикат, за да организират заседанието. Това беше причината миналия път да се опитаме да обясним на БСП, да разберат, че е безмислено тяхното настояване, но след като няма как да им обясним, ще се съобразим.", заключи Тома Биков.

На 21 април, насроченото заседание на парламента се провали, след като ГЕРБ не влязоха в зала и премиерът не бе изслушан заради липсата на кворум.