Тома Биков: Васил Божков стои зад протеста

"България е пред голямо предизвикателство на дълбоко разделение на българското общество, което никой няма да спечели", убеден е депутатът от ГЕРБ

Новини
22:44 - 10 Юли 2020
2028
Тома Биков: Васил Божков стои зад протеста

Депутатът на ГЕРБ Тома Биков намекна, че зад грандиозните протести срещу правителството тази вечер стои Васил Божков. Подобни съмнение плъзнаха още днес по обяд в политическите кръгове.

"Хората от нашата страна си тръгнаха кротко и спокойно. Нито един от тях не хвърли бутилка, нито затвори движение, нито попречи на който и да е било да се прибере у дома. Хората, които започнаха провокацията, бяха хората на Радев. Предполагам, че сред тях има провокатори, платени от мафиотски структури, които се намират извън България", заяви Тома Биков в ефира на Нова тв тази вечер, коментирайки провокациите по време на протестите пред президентството и министерски съвет.

"Президентът Радев създаде условията за това, което се случва. Президентът е този, който лидира този протест. Ако той не е в състояние да го лидира, да не го прави. Лидерството на нашия митинг направи така, че да си тръгнат спокойно и да не вандалстват из улиците на София. Надявам се полицаите да имат достатъчно нерви и сила да възстановят реда в София в най-краткосрочен план. В дългосрочен план България е пред едно голямо предизвикателство на дълбоко разделение на българското общество, което никой няма да спечели", каза още Биков.

Протестът ескалира след 21 часа в петък, стигна се и до остри сблъсъци

"Винаги съм твърдял, че политическия дебат трябва да се води свободно, но в рамките на институциите, на народното събрание, Когато политическият дебат излезе на улицата, тогава разделението на обществото става много дълбоко, а от това отслабва силата на нацията и държавата", каза още депутатът от ГЕРБ.

По думите му, тези които се радват на това положение са онези, които искат да ловят риба в мътна вода. "От подобни ситуации печели криминалният контингент най-много. Ние сме живеели в безвластие и дълбоко разделение и ние сега може да си направим сметка, кой стана милионер и мултимилионер. Когато през 90-те години скачаха от една страна на друга. Тези, които опорочиха протеста, работят за съвсем друга кауза. Както каза партийният лидер Божков "да си върнем България", обясни Биков. Надявам се президента да излезе и да призове тези хора да влязат отново в рамките на закона, изрази надежда депутатът.