Томислав бие по Асен: 8 милиарда по Плана висят, не пускайте министрите в отпуска

Губим средства заради лошо направени поръчки и лоши процедури, контрира финансовият министър

Новини
15:50 - 20 Юли 2023 (обновена)
4561
Томислав бие по Асен: 8 милиарда по Плана висят, не пускайте министрите в отпуска

Бившият вицепремиер Томислав Дончев остро атакува Асен Василев в еврокомисията в НС по Плана за възстановяване, като заяви, че за 16 години България не е губила средства от оперативни програми. Според депутата от ГЕРБ, числата са плашещи и не се вижда как ще се наваксат загубите. 

„Губим пари, за които имаме право. Учудвам се на лекотата, с която се гледа на миналата и тая година.  Коментирате закъснението с регионалните планове, но техническа мобилизация няма да ни свършат никаква работа.

Дончев заяви на Асен Василев, че анализът му е твърде оптимистичен. Числата са плашещи, казвам го като човек, който не се плаши лесно, отсече депутатът от ГЕРБ.

За транспорт до края на годината трябва да се плати 1 милиард, а са платени само половината, констатира той.

До края на годината трябва да се платят 8 милиарда лева. Не знам вашите справки какво показват, обърна се Дончев към Василев. Финансовият министър обаче го коригира, че реално остават за разплащане 1 милиард и 800 милиона евро.

Малко или много вървим на авариен режим. Да не правим политическа драматургия, каза Дончев.

Как да редуцираме шанса за загуби? Това е основната тема. Ако премиер и министри, не бих им позволил отпуска до края на годината, за да мобилизират системите, отсече той.

Има предприети мерки, за да не загубим средства. Където има заместващи проекти и даден проект няма да е изпълнен, максимално се насочват средства към заместващи проекти. Притеснявам се като министър от загубата на средства – средствата, които бюджета ще извади заради лошо направени поръчки. Например корекциите които вече са наложени във ВИК сектора, защото дружествата са декласирали всички, освен един изпълнител, чиято оферта единствено е била отворена. 180 милиона са вече направени корекции– средства, които няма да получим, защото поръчките не са направени добре. Общата сума на корекциите са половин милиард, заради лоши поръчки и лоши процедури, контрира от своя страна финансовият министър.

Василев оцени, че положението с програмата по "Околна среда" е драматично. За транспорта закъснението също е драматично. Миналата година започнах разговори с изпълнителите, сега се налага да ги фазираме, каза той.

Той спомена за скоростната жп отсечка Пловдив- София, като особено лош пример, като по план БДЖ е трябвало да завърши 2020-а година, а миналата година срокът е отложен чак за 2026 г.

Тази година, когато питах как се движи проектът, оттам ми отговориха, че не е мръднал, разкри  Василев.

А тук не говорим за нещо с голямо ниво на сложност, каза Василев. Плаща, който е виновен, бе лаконичен Дончев.  

Преди това, Асен Василев говори по темите за Мариците, фотоволтаичните инсталации, енергетиката, като отсъди, че има забавени търгове. 

За Мариците, финансовият министър каза, че вместо да се затварят турбини и да се режат на скрап, да се намали процент на въглеродни емисии, т.е. да не работят, когато не е необходимо. Това е сезонна гъвкавост, когато ни е  изключително необходимо, каза той, като добави, че парламентът отхвърля тоя подход.