Томислав Дончев: ГЕРБ няма да иска импийчмънт на президента

"Не желаем напрежение между институциите", аргументира се вицепремиерът

Новини
12:01 - 07 Февруари 2020
2602
Томислав Дончев: ГЕРБ няма да иска импийчмънт на президента

ГЕРБ няма да инициира и подкрепя процедура по импийчмънт на президента Румен Радев. Това стана ясно след заседание на Изпълнителната комисия на управляващата партия от изявление на вицепремиера Томислав Дончев.

"Аргументите за това могат да бъдат политически и юридически. Аз искам да кажа политическите. Ние не желаем да има напрежение или война между институциите. България има нужда от нормално работещи институции, както са уредени в Конституцията и законите. На второ място не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне. Най-важното - не искаме да допринасяме и за разделение в обществото", заяви Дончев.

"Войната между институциите не беше по наша инициатива, но ние нямаше как да не отговорим на предизвикателството. В никакъв случай не смятаме, че това е от полза на България, на българските избиратели. Разчитаме на разумен подход от всички, които са получили доврието на хората, да ги представляват в рамките на техните правомощия“, коментира и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

”През тази седмица бяхме свидетели на пост във фейсбук на г-жа Корнелия Нинова, която направи воаяж из Брюксел и отрази своето посещение там по този начин. Тя твърди, че ни е отказала нещо, за което ние не сме я канили. Ние не сме предлагали на БСП коалиция. Имаме категорично решение на конгрес на ГЕРБ, че няма да се коалираме с БСП. Всъщност нашите колеги от опозицията продължавата да следват своята политика чрез внушение и мантри да привличат вниманието върху себе си. Ние винаги сме залагали на прагматичната политика, такава, каквато се провежда в интерес на гражданите и ще продължим в същия дух”, категорична бе тя.

Трудно ми е да направя коментар за оттеглянето на доверието. Това е политическо изказване, то няма никакво влияние върху институциите. Продължаваме да работим, отсече Дончев. Той обясни, че изказването на депутата Георги Марков, че може да инициират импийчмънт, след като излезе решението на Конституционния съд, е било преди решението на Изпълнителната комсия и подчерта, че това е партия, в която всеки има мнение.