Томислав Дончев: Пътят от бюрото на министъра до подсъдимата скамейка е къс

15 милиарда лева са нужни за да има воден сектор на европейско ниво, изчисли вицепремиерът

Новини
21:07 - 17 Януари 2020
2625
Томислав Дончев: Пътят от бюрото на министъра до подсъдимата скамейка е къс

Пътят от бюрото на министъра до подсъдимата скамейка е къс. Така философски изрази позицията си за ареста на ексминистъра Нено Димов вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Заместникът на Борисов призна, че случаят с бившия му колега е много тъжен, но все пак поне намалява усещавето за безнаказаност. "Все пак довчера сме работили заедно, неприятна история", каза Дончев. 

Като причина за липсата на вода в Перник Дончев посочи човешкото безхаберие и безотговорност и малкото валежи.

За да спасим водния сектор и той да бъде на европейско ниво ще са нужни 10, дори 15 милиарда лева. 

Вицепремиерът обаче побърза да вметне, че последните масови инвестиции във водопреносната система са направени през 70-те години. 

Според Дончев, идеята за създаването на държавния ВИК холдинг не е обяснена добре пред обществото. 

"Това не е спонтанна идея, тя е описана в доклад още през 2017-а. Не става дума за обединение на всички ВиК, а за холдинг с 50 % акции", обясни вицепремиерът.

По горещата тема за незаконно горене на боклук в България, Дончев каза, че то е 3,5%, в някои европейски държави достига до 60%. 

По думите му контролните системи на държавата не са на нужното ниво - най-вече МОСВ, тъй като трябва да бъдат по-непробиваеми.

Според Дончев рециклиращата индустрия е бизнес, когато се върши по правилата, а здравето на хората не бива да се поставя под съмнение.