Топ 10 на най-великите в историята на Лос Анджелис Лейкърс (ВИДЕО)

Потника на "езерняците" са обличали баскетболисти като Меджик Джонсън, Карим Абдул-Джабар, Коби Брайънт...

Спорт
22:35 - 17 Октомври 2023
13250
Топ 10 на най-великите в историята на Лос Анджелис Лейкърс (ВИДЕО)

Лос Анджелис Лейкърс е най-богатият франчайз в историята на НБА, който постига успехи на най-високо ниво през почти всяко десетилетие от съществуването си. Лейкърс са спечелили 17 шампионски титли (пет от тях като Минеаполис Лейкърс) и имат 28 играчи в баскетболната "Зала на славата" на Джеймс Нейсмит. Номерата на 13 баскетболисти на Лейкърс са извадени от употреба от клуба.

Естествено, при наличието на толкова много велики играчи трябва да ги класираме. Ето кои са 10-те най-добри в историята на Лейкърс.

Нека се има предвид, че това не е списък на най-великите играчи от НБА, които са играли за Лейкърс, а оценка на това как всеки състезател е допринесъл за франчайза по време на престоя си в "лилаво-златния" екип. Например - Карл Малоун е считан за играч от топ 20 в историята на Асоциацията, но периодът му в Лос Анджелис е незапомнен.

10. Леброн Джеймс

Отново, ако това бяха най-великите играчи от НБА, които са играли в Лейкърс, Леброн Джеймс щеше да е №1 в списъка, но не е така. Все пак спирането на Леброн в края на кариерата му в Лейкърс е отлично само по себе си.

За петте сезона в Лос Анджелис Краля е пет пъти участник в Мача на звездите и пет пъти е избиран в All-NBA. През 2020 г. той оглави класацията за асистенции в лигата, като същевременно изведе "езерняците" до титлата. Той е обявен за MVP на финалите на НБА през 2020 г. и донесе на Лейкърс 17-ата шампионска титла, с което изравни Бостън Селтикс по този показател.

По време на престоя си като Лейкърс Леброн има средно по 27 точки, 8 борби и 8 асистенции при 51% стрелба. Постоянно е сред най-добрите пет играчи в НБА, въпреки че вече не е в разцвета на силите си.

Шампионската титла през 2020 г. е първата на Лейкърс от 2010 г. насам, а пристигането на Леброн в Лос Анджелис възстанови значимостта на франчайза след няколко много мрачни сезона след Коби Брайънт.

9. Джордж Майкън

Джордж Майкън щеше да е по-високо в този списък, ако не беше ерата, в която играе, и фактът, че прекарва кариерата си в Минеаполис Лейкърс, преди отборът да се премести в Лос Анджелис. Когато мислите за Лейкърс, се сещате за Лос Анджелис. Въпреки че Майкън допринесе за пет от 17-те титли на франчайза, влиянието му върху организацията просто не се усеща по същия начин, както при останалите в този списък.

Първият шампионат на Майкън е техническият шампионат на Баскетболната асоциация на Америка (БАА) точно преди тази лига да погълне Националната баскетболна лига (НБЛ) и всичко да се превърне в НБА през 1949 г.

Както и да е, Майкън играе само седем сезона в баскетболните турнири на БАА и НБА, но е четири пъти участник в мачовете на звездите (MVP на ASG 1953) и три пъти шампион по забивки. През кариерата си има средно по 23 точки и 13 борби.

8. Елгин Бейлър

Минеаполис Лейкърс избира Елгин Бейлър с първия избор в драфта на НБА през 1958 г. и той печели наградата за новобранец на годината. Бейлър изиграва 14 сезона за отбора, като участва в 11 мача на "звездите" и печели наградата за MVP на сблъсъка през 1959 г.

Избран е 10 пъти в първия отбор на НБА и осем пъти стига до финалите, но така и не успява да спечели неуловимия шампионат на НБА. Той е част от отбора на Лейкърс, който печели финалите на Асоциацията през 1972 г., но се оттегля в началото на сезона, така че всъщност не е в състава на отбора, когато той печели всичко. Лейкърс награждават Бейлър с шампионски пръстен, но той е единственият "езерняк" в този списък, който всъщност... не е спечелил титла.

Бейлър беше революционен играч, който демонстрира експлозивност и уникален стил на игра от позицията на леко крило, каквито просто не бяха виждани в баскетбола преди. Той вдъхнови такива като Джулиъс Ървинг и Майкъл Джордан след него.

7. Уилт Чембърлейн

Престоят на Уилт Чембърлейн в Лейкърс е донякъде сравним с този на Леброн Джеймс. Той изигра пет сезона в Лос Анджелис в залеза на кариерата си и спечели една шампионска титла в НБА през 1972 г. Въпреки това той участва в три други финала заедно с Джери Уест, което му дава предимство пред Леброн.

През тези пет сезона Чембърлейн е бил четири пъти участник в Мачовете на звездите и един път е бил в Отбора на сезона.

Като "езерняк" Чембърлейн имаше средно по 18 точки и 19 борби и помогна на Уест най-накрая да премине през върха на планината и да спечели единствената си шампионска титла.

6. Джеймс Уорти

Джеймс Уорти беше важна част от "Шоутайм Лейкърс" през 80-те години и вероятно несправедливо е пренебрегван. Той е първи избор в драфта през 1982 г. и има седем участия в Мача на звездите в 12-годишната си кариера.

Когато повечето хора си мислят за "Шоутайм Лейкърс", става дума за Меджик и Карим, но Уорти също беше много важен за успеха на Лейкърс през 80-те години, особено когато Карим остаряваше.

Той печели три шампионата с тима и получава наградата за MVP на финалите през 1988 г. По време на титлите на Лейкърс през 1987 и 1988 г. той води целия отбор по резултатност след края на сезона.

Уорти заема шесто място в историята на франчайза по точки и трето по откраднати топки.

5. Шакил О'Нийл

По време на престоя на Шак в Лейкърс той се превърна в най-доминиращата индивидуална сила, която спортът някога е виждал. Никога няма да има друг по-добър Шак.

О'Нийл прекара осем сезона в Лос Анджелис и спечели три шампионата заедно с Коби Брайънт. Оттогава нито един отбор не е успявал да постигне този недостижимия триумф. Той печели наградата за MVP на финалите и за трите титли, а през 2000 г. печели и приза за най-добър на НБА, както и отличието за най-резултатен играч в разгара на доминацията на Лейкърс.

Двамата с Коби бяха неудържим дует, а Шак беше по-добрият играч. Ако престоят му в Лос Анджелис беше продължил по-дълго, това можеше да бъде най-великата династия в историята на спорта и Шак спокойно можеше да се озове по-високо в този списък.

Като играч на Лейкърс той попадна в осем пъти в Отбора на сезона и три пъти сред най-добрите защитниците, утвърждавайки се по това време като един от най-великите играчи на НБА за всички времена.

4. Джери Уест

Джери Уест е най-важният човек в историята на Лос Анджелис Лейкърс. Той печели само една шампионска титла като играч през 1972 г., но е архитектът на "Шоутайм Лейкърс" и династията Шак-Кобе. След оттеглянето си Уест печели още шест шампионата с Лейкърс като изпълнителен директор. Той е този, който продава Коби Брайънт в нощта на драфта и подписва с Шак като свободен агент.

Като играч Уест участва в 14 мача на звездите през 14-те си сезона и е избиран 12 пъти в Отбора на сезона. Става единственият баскетболист, който печели наградата за MVP на финалите на НБА като член на губещия отбор за представянето си срещу Селтикс във финалите през 1969 г. В тази серия той вкарва средно по почти 38 точки на мач, но "езерняците" губят в седем мача. Уест не е имал голям късмет във финалите, тъй като е стигал до тях девет пъти и е спечелил само веднъж.

В кариерата си Уест отбелязва средно по 27 точки на мач, а освен това е един от едва седемте баскетболисти в историята на Асоциацията, които в кариерата си водят лигата по отбелязани точки и асистенции (не в един и същи сезон).

3. Карим Абдул-Джабар

Карим Абдул-Джабар отдава 14 години от кариерата си в Лейкърс и печели пет от шестте си шампионски титли с "лилаво-златистия" екип. Играл е в 13 Мача на звездите, 10 пъти в Отбора на сезона и седем пъти в тима на защитниците. Като играч на Лейкърс печели три от рекордните си шест награди за MVP на НБА.

Карим е в основата на "Шоутайм Лейкърс", като идва в Лос Анджелис с пръстен, който печели с Милуоки Бъкс, три награди за MVP и титлата най-добър играч в лигата.

Едва след привличането на Меджик Джонсън Лейкърс се превръщат в елитна сила, която постоянно се бори за шампионски титли.

Карим е сред най-награждаваните играчи на НБА за всички времена, а трофеите му могат да съперничат на всички останали. През 1984 г. той става най-добрият реализатор в НБА за всички времена като играч на Лейкърс. Този рекорд се запази 39 години, докато Леброн Джеймс не го подобри през февруари.

Карим без съмнение е в топ 3 на "езерняците" и може да се изтъкнат сериозни аргументи да бъде поставен на първо място. Въпреки това от династията "Меджик/Карим" Джонсън леко изпреварва Абдул-Джабар.

2. Меджик Джонсън

Ървин "Меджик" Джонсън е най-емблематичният играч в историята на Лейкърс. Легендарното му съперничество с Лари Бърд и Бостън Селтикс съживи НБА и постави основите на лигата да се превърне в това, което е днес. Меджик се превърна в синоним на град Лос Анджелис и даде ново определение на индивидуалната суперзвезда в американския спорт.

Причината, поради която той се нарежда над Карим в този списък, е, че Меджик беше най-добрият играч на Лейкърс и най-добрият баскетболист в НБА през по-голямата част от династията. Той е по-голямото име от дуото "Шоутайм". Това беше Меджик срещу Бърд, а не Карим срещу Бърд, и дори не Лейкърс срещу Селтикс.

Лос Анджелис спечели шампионата в сезона на Меджик като новобранец - първият от петте, които това невероятно дуо щеше да спечели. Карим изкълчва глезена си в мач №5 от финалите през 1980 г. срещу Филаделфия Севънтисиксърс и двуметровият гард влиза в ролята на център в мач №6. Меджик реализира 42 точки, 15 борби и 7 асистенции, за да донесе шампионската титла и да спечели наградата за MVP на финалите. Той все още е единственият новобранец, който някога е печелил тази награда.

Меджик е смятан за най-великия пойнт гард в историята и прекарва цялата си 13-годишна кариера в Лейкърс. Той е 5-кратен шампион, трикратен MVP на финалите, трикратен MVP на лигата, 12-кратен участник в Мача на звездите, двукратен MVP на ASG, 4-кратен лидер по асистенции в НБА, двукратен лидер по откраднати топки и 10-кратен участник в All-NBA.

Той има второто място по брой асистенции в кариерата си в историята на НБА и най-много асистенции в историята на франчайза. Ако кариерата на Меджик беше продължила по-дълго, позицията му в книгите с рекорди щеше да е много по-впечатляваща.

1. Коби Брайънт

И накрая, най-великият на Лос Анджелис Лейкърс е не друг, а покойният Коби Брайънт. Резюмето на Коби е направо смешно: 20 сезона, 18 избора в Мача на звездите, 15 пъти отбора в НБА, 12 пъти сред защитниците, наградата за MVP през 2008 г., две титли за забивки, четири MVP на ASG и четвъртото място по брой точки в историята на НБА. И всичко това с екипа на Лейкърс.

Коби е на първо място в рекордите на Лейкърс и по мачове, минути, реализирани точки, тройки и откраднати топки. Коби беше изключителен състезател и доминираше в играта във всички аспекти.

Най-важното обаче е, че Коби добави пет шампионски знамена към "Стейпълс Сентър" в Лос Анджелис. Той спечели три, играейки заедно с Шак в ранните етапи на кариерата си. След като Шак напусна отбора, Коби се превърна в машина за отбелязване на точки. В периода 2004-2008 г. той вкарва средно по почти 31 точки на мач, но отборът не печели.

Накрая Коби се върна на върха през 2009 г., като спечели четвъртата си шампионска титла и първата награда за MVP на финалите. На следващата година Лейкърс повтори победата, побеждавайки Селтикс в седем мача, увековечавайки Коби сред най-великите за всички времена.

Поради нестабилното изграждане на състава и множеството контузии, Коби и Лейкърс западат през следващите години до 2016 г., когато Коби стреля само 35% от паркета в последния си сезон в НБА. Въпреки това той си тръгна на върха, като в последния си мач в Асоциацията отбеляза 60 точки - перфектното изпращане на един от най-добрите играчи.

До трагичната си смърт през 2020 г. Коби има и изключително успешна кариера след баскетбола като бизнесмен, писател, носител на "Оскар" и баща.

Той беше най-великият "езерняк" в историята и най-големият състезател, който спортът някога е виждал, но преди всичко Коби беше победител. Баскетболът беше отдушникът на неговото величие, но той щеше да бъде велик във всичко, което беше избрал за своя страст.