Топ експерт алармира: Коронавирусът може да засегне 60% от човечеството

Заплахата е много по-голяма, отколкото китайците признават, твърди проф. Габриел Люн пред в. "Гардиън"

Новини
14:39 - 11 Февруари 2020
4254
Топ експерт алармира: Коронавирусът може да засегне 60% от човечеството

Близо две трети от човечеството може да се окаже заразено с новия китайски коронавирус, ако епидемията не бъде незабавно овладяна. Това заявява в интервю за авторитетния британски в. "Гардиън" водещият епидемиолог в Хонконг проф. Габриел Люн. По думите му опасността е "невиждана до този момент".

В Лондон преди днешната експертна среща по темата на Световната здравна организация (СЗО) проф. Люн, основният експерт по обществено здраве на Хонконгския университет, казва, че най-спешният въпрос е да се установят размерът и формата на айсберга. Според него китайските власти не казват цялата информация, с която разполагат.

Имат се предвид неизвестните около коронавируса, официално довел до смъртта на над 1000 души, предаден на над 42 000 души в Китай и няколкостотин в чужбина. Според някои изследователи всъщност са заразени стотици хиляди на територията на азиатския гигант.

Проф. Габриел Люн е убеден, че заплахата от новия коронавирус е много по-голяма, отколкото китайските власти признават

Днес в началото на срещата в Лондон, която ще продължи два дни, генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че коронавирусът е "много сериозна заплаха за останалата част от света", въпреки че повечето случаи са регистрирани в Китай. "Засичането на този малък брой случаи (извън Китай) може да е искрата, която да се превърне в по-голям пожар. Но засега е само искра", каза още Гебрейесус, предаде "Ройтерс".

Средно двама души и половина се заразяват от един болен според повечето експерти, отбелязва в. "Гардиън". Все още коронавирусът е по-малко опасен от тежкия остър респираторен синдром (SARS) от началото на по-миналото десетилетие - въпреки че болните са повече, смъртността е по-ниска. Дори ако тя остане 1% обаче, при широко разпространение броят на смъртните случаи ще е изключително сериозен, казва Люн, който бе активен и в справянето със SARS през 2003 г.

"Дали 60 до 80% от населението ще се заразят? Може би не. Може би това ще стане на вълни. Може би вирусът ще смекчи смъртността си, защото със сигурност не му е от полза да убива всеки по пътя си, защото ще умре заедно с него", каза проф. Люн пред в. "Гардиън"

"Мерките, приложени в Китай за борба срещу вируса, може да са проработили (това трябва да се провери), но "за колко време може да затвориш училищата? Колко дълго можеш да поставяш цял град под блокада? Колко дълго може да държиш хората далеч от търговски центрове? И ако ги премахнеш, дали всичко (заразата) ще се върне" пита още проф. Габриел Люн. Ако обаче мерките не са сработили, това означава, че коронавирусът не може да се овладее.