Топ гей на Америка идва на Балканите

Вече бившият шеф на националното разузнаване на САЩ Ричард Гренел подаде оставка и като посланик в Берлин

Новини
14:00 - 05 Юни 2020
2359
Топ гей на Америка идва на Балканите

Ричард Гренел, най-високопоставеният гей в администрацията на Тръмп, дипломат и временно изпълняващ длъжността Директор на националното разузнаване е подал оставка като посланик в Германия, за което обяви самият той в Инстаграм акаунта си, без да посочва подробности. Това съвпада и с избора на титуляр за длъжността директор на националното разузнаване.

Гренел се задържа на тази длъжност само няколко месеца, докато бъде избран титуляр за отговорния пост Директор на националното разузнаване. Макар и за кратко, в ръцете на Гренел беше концентрирана огромна власт - директорът на националното разузнаване следи дейността на 17-те разузнавателни служби на САЩ и е основна връзка между разузнавателната общност и президента.

Консерватор и открит гей - първият, който беше на щат на ниво кабинет, и твърд привърженик на Тръмп, Ричард Гренел беше в продължение на две години посланик на САЩ в Берлин, но често беше критикуван от германските политици, че се опитва да се намеси във вътрешните работи на държавата. Повечето германски политически лидери избягваха контакт с него заради асоциацията му с крайната десница, намесата му в германската вътрешна политика и липсата на професионализъм. За двете си години като посланик Гренел не се свенеше да критикува политиката на Германия по отношение на НАТО и участието ѝ в газопровода „Северен поток 2“ от Русия.

На Гренел беше възложено и да ръководи усилията на администрацията на Тръмп да декриминализира хомосексуалността в страни, където тя все още е престъпление. Но за мнозина наблюдатели тази външнополитическа цел е в крещящо противоречие с вътрешната политика на Тръмп срещу ЛГБТ общността, както и приятелството му с хомофобски настроени чуждестранни лидери като президента на Бразилия Жаир Болсонаро и руския държавен глава Владимир Путин.

Сега единственото официално задължение на Гренел остава като пратеник на президента Тръмп за диалога между Косово и Сърбия. Той заяви по-рано, че с нетърпение очаква да започне работа.

Гренел и косовският президент Хашим Тачи са автори на опита за сваляне на правителството на премиера Албин Курти. Курти бе свален с вот на недоверие на 25 март, след като коалицията, съставена от неговото движение "Самоопределение" и Демократичния съюз на Косово, се разпадна само два месеца след като бе формирана след изборите през октомври. Днес новоизбраният косовски премиер Авдулах Хоти заяви, че има oгрoмeн интeрec oт Вaшингтoн към прилaгaнeтo нa cпoрaзумeниeтo. "Нямa дa дoпуcнeм грeшкaтa дa бъдeм caмo нa eднa cтрaнa, мeжду CAЩ и EC. Ниe cмe oт двeтe cтрaни, нямa дa влeзeм в диaлoг бeз Вaшингтoн", заяви новоизбраният преимер.

Широко се спекулира, че Гренел може да се присъедини към кампанията за преизбиране на президента на САЩ Доналд Тръмп.