Топ коафьор пред Lupa.bg : На мода излизат бретоните и опушените коси

Личности
17:14 - 29 Март 2021
12983
Топ коафьор пред Lupa.bg: На мода излизат бретоните и опушените коси

Марин Хубенов, по известен като Мърфи, има 25-годишен опит като фризьор и е един от топ коафьорите в България. Той е собственик на два салона. Lupa.bg разговаря с него, за да сподели тенденциите за предстоящите месеци, както и съвети към хората, как да се грижат за косите си.

-Г-н Хубенов, как се отрази пандемията на начина, по който хората се грижат за косата си, забелязвате ли особени промени?

- Наблюдаваме определено промени през последната година. Голяма част от хората се затварят вкъщи, спират да посещават фризьори. Друга част, когато решат, че искат да си повдигнат самочувствието, идват и си правят косата, от което разбира се се чувстват много добре. Общо взето моите наблюдения са, че когато хората спрат да посещават салони за красота им се влошава ностроението и качеството на живот. Когато са предимно вкъщи хората не полагат особени грижи за косата си.

- Кои са най-фрапиращите грешки, които правят българките по отношение на косите си?

- Най-големите грешки са, че се изкушават да си правят по-драстични промени. Правят промяна на цвят и дори обезцетяване и тези опити най-често са катастрофални. Другата грешка е, че твърде много ползват преши, маши и други без предварително да подготвят когата си за това. Освен това използват неподходящи за тях продукти. За да има косата здрав и хубав вид се прави една задълбочена диагностика спрямо скалпа, връхчета и други параметри, за да се реши кои продукти са подподящи за конкретния случай. Има още нещо, което се определя като грешка. Често някои жени си поръчват някакъв продукт онлайн, който не им повлиява добре и после идавт да оправяме пораженията като пърхот или изсушена коса.

- Какви ще са тенденциите пролетта и лятото?

- Както всяка година има конкретни тенденции, но трябва да се има предвид, че всичко се адаптира към конкретния човек, неговото лице, тип коса и така нататък. Що се отнася до подстригванията, при дългите коси до сега бяха модерни подстрижките long bob, сега ги раздвижваме, повече етажи и вълни. В средните дължини досегашният стил bob го раздвижваме също, скъсяваме или заобляме предната част. През пролетта и лятото голям акцент ще се поставя на бретоните, в различните му форми. Къдравите коси също са на мода, но отново те трябва да са етажирани, за да са като облачета. Цветово модерна е така наречената smoky hair или опушена коса. Корените са по-тъмни, дължините са по-светли, но цветово е в студената гама, пепеляви цветове. Продължават да са модерни така наречените contouring тенденциите. Това е около рицето да се пуснат по-светли кичури. В косата трябва да има няколко цвята, но те трябва да преливат.

- Като че ли все повече мъже в последно време също започнаха да се влияят от модата..

- Да, категорично. Все повече мъже клиенти имаме, които много държат на външния си вид, държат на прическата си и скат съвети как да я поддържат. Купуват си стилизиращи продукти, искат да знаят как да боравят с тях. Това е една добра тенденция.

- Какви съвети относно грижата за косата бихте дали на хората към момента?

- Влязохме в сезона на косопада, защото много хора започват да изпитват дефицит на витамини и минерали. Отделно от затварянето и неподдържането на косата също се изтощава. Още повече много хора след изкаран Ковид получават косопад. Във всички случаи трябва да се вземат мерки. Има спрей, има ампули, които борят този проблем. За лятото задължително трябва да се ползват слънцезащитни продукти. И другото важно е, не използвайте преси и маши без да сте сложили преди това термозащитен продукт. Грижата да косата не е моментна, тя е постоянен процес.