Топ прокурорът Миков се самоубил заради разследване за корупция

Новини
19:30 - 13 Септември 2019
35836
Топ прокурорът Миков се самоубил заради разследване за корупция

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Васил Миков, който на 4 септември се самоуби в жилището си в София, е посегнал на живота си заради стартирало разследване срещу него, научи ексклузивно Lupa.bg от близки до покойния магистрат.

Васил Миков бе открит мъртъв в дома си от своята дъщеря, а новината за самоубийството му разтърси магистратския елит. 61-годишния прокурор бе сред уважаваните професионалисти в системата, един от малцината, опълчили се през 2000 г. на тогавашния обвинител №1 в държавата Никола Филчев, който „колеше и бесеше” в съдебната система не само със законови средства.

Приятели на Васил Миков разкриха пред Lupa.bg, че в последните 2-3 месеца от живота си, магистратът е бил изключително тревожен заради стартирало разследване срещу него за участие в корупционна схема за милиони, свързана с имотни сделки. Миков твърдял, че е натопен и че доброто му име щяло да бъде съсипано завинаги, когато аферата лъснела на бял свят.

Магистратът е бил разпитван в службите за сигурност, но обвинение не му е било повдигано.

„Васко беше почтен и отговорен човек, перфектен познавач на българското законодателство. Очевидно е решил, че трудно би се измъкнал и е получил информация, че ще бъде образувано дело за корупция срещу него. Затова е посегнал на живота си...”, разказа приятел на самоубилия се магистрат. Той не пожела да уточни подробности около разследването срещу Васил Миков с думите, че не е запознат в детайли с казуса. Беше обаче категоричен, че не вярва прокурорът да е участвал в далавери.

Васил Миков през 2002 г. на погребението на варненския прокурор Николай Колев, разстрелян от наемен убиец, неразкрит и до днес. Години по-късно вдовицата на Колев - Нанка, обяви, че Филчев е искал от мъжа й да организира убийството на своя опонент Миков.

Бившата съпруга на Васил Миков – Анета, е дългогодишен нотариус в Добрич, Варна и София. Някои допускат, че магистратът може да е „изгорял” покрай някои изповядани имотни сделки на екс съпругата си.

Името на Васил Миков нашумя преди 20 години като възможен главен прокурор. Тогава роденият в Добрич юрист на два пъти се явява на конкурс за обвинител №1, но и двата пъти Висшия съдебен съвет избираше други кандидати – първо Бойко Рашков, бламиран от президента Петър Стоянов, а след това и Никола Филчев.

След като Филчев пое поста, той стартира офанзива срещу опонента си Миков. Заточи го за един месец в Кърджали, след това го понижи до редови прокурор. През пролетта на 2000 г. семейството на Васил Миков бе подложено на серия от бомбени атентати. На 25 април неизвестни възпламениха автомобила на съпругата му Анета Микова в центъра на Добрич, а след като съпругата на магистрата си взе нова кола, последва нов взрив. На 23 май 2000 г. возилото на Микови бе вдигнато във въздуха. Тогава приближени до Никола Филчев лансираха версията, че жената на Васил Миков е атакувана с атентати, тъй като въртяла далавери като нотариус във Варна и в Добрич. Публична тайна обаче бе, че атентатите са организирани от ченгета. Споменаваше се името на тогавашния шеф на баретите Филко Славов. Близки до Васил Миков споделят, че магистратът е бил сплашван и по други начини – откривал е куршуми в пощенската си кутия, демонстративно е бил следен от маскирани хора посред бял ден...

Бившият главен прокурор Никола Филчев (мандат 1999-2006 г.) бе най-големия враг на самоубилия се магистрат Васил Миков

През 2010 г. след като Филчев вече не бе главен прокурор, съпругата на застреляния варненски магистрат Николай Колев - Нанка, заяви в интервю за Би Ти Ви, че Филчев е поръчал на съпруга ѝ убийство на колега - прокурора от Варна Васил Миков. Думите на вдовицата обаче така и не бяха разследвани от прокуратурата.

Васил Миков пък се озова във Върховна касационна прокуратура, като през последните 3 години оглавяваше аналитичния отдел на ВКП.