Топ стратегия: Радан скача в ЕП с преференции, така избута Тафров

Кънев е пети в листата, но може да задмине поне двама с гласовете на феновете

Новини
17:29 - 31 Януари 2024
3467
Топ стратегия: Радан скача в ЕП с преференции, така избута Тафров

Въпреки плана за обща листа с ПП на евроизборите, в ДБ са обидени и недоволни от подредбата на списъците, след като „Промяната” наредиха техни хора на избираемите места, начело със зам.-шефа на НС Никола Минчев. Освен че са недоволни от „спускането” на младия юрист и вмъкването на Даниел Лорер, десните са гневни заради 5-то място на Радан Кънев, въпреки че се доказа като ярка фигура в ЕНП.

Самият Кънев обаче се поокопити след нанесения му удар и поставянето му на неизбираемо място в списъците, след като е предварително ясно, че най-много трима ще се класират за Европарламента и не се е отказал от битката, научи Lupa.bg.

Причините – опитът му и победата му на миналите евроизбори през 2019-а година, когато успя с преференции да се пребори с прочутия дипломат и политик Стефан Тафров, който бе водещият кандидат на десницата.

С персоналната подкрепа от симпатизантите, Кънев задмина с много дипломата от кариерата - с близо 34 000 гласа, докато бившият посланик във Франция получи едва 13 500.

Така Кънев проби в Европарламента и стана единственият представител на ДБ в Брюксел. Така без да е начело на партийния списък, екслидерът на десницата успя да спечели битката.

Същото може да се повтори и сега и вероятно това ще е стратегията на Кънев, макар да е доста назад в списъка. Ако обаче събере сериозен брой преференции, нищо чудно да изтика поне планираната пред него депутатка от Враца Деница Симеонова, станала автор на прочутата фраза за лидера на ПП Кирил Петков „За мен той е просто Киро”.

Засега, подредбата на евролистата е известна в следния състав - зам.-председателят на НС Никола Минчев е водач, втората позиция трябваше да е за доц. Боряна Мусева – съпругата на покойния Кристиан Таков, но се твърди, че преподавателката по международно право се е отказала. Трети в списъка е Даниел Лорер, а четвърта - Деница Симеонова. Пети е Радан Кънев, а по-надолу в листата вероятно ще бъде и Настимир Ананиев.