Топ туроператорът "Дрийм Холидейс" фалира

Новини
11:07 - 31 Август 2022
2343
Топ туроператорът "Дрийм Холидейс" фалира

Един от средно големите туроператори у нас - "Дрийм Холидейс БГ", обяви несъстоятелност.

Според представители на туристическия бранш това е първи официален фалит след ковид кризата, макар че десетки туристически фирми са замразили дейността си през последните две години.

Според публикацията на "Сега" още на 21 юли управителят на дружеството е подал в Министерството на туризма уведомление за прекратяване на дейността, а от Търговския регистър е видно, че молба за откриване на производство по несъстоятелност е входирана до Софийски градски съд на 5 август 2022 г. и е с дата на обявяване 8 август поради неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост.

"Дрийм Холидейс" е сред туроператорите, получили солидна безвъзмездна помощ за възстановяване на дължимите суми към клиенти с провалени заради ковид-ограниченията екскурзии и почивки, както и за покриване на текущи разходи по време на пандемията за периода от април 2020 г. до април 2022 г. Проверка показва, че само за възстановяване на пари за провалени пътувания тя е получили 124 хил. лв., отделно над 129 хил. лв. за оборотен капитал и ликвидност, пише "Сега".

Въпреки тази помощ в Министерството на туризма са постъпили множество сигнали и жалби от потребители за некоректно отношение - както неизпълнени туристически пакети, така и за невъзстановени заплатени суми по сключени договори, които не са реализирани, съобщава преди седмица туристическият сайт bgtourism.bg.

Това е причината Министерството на туризма да сезира Комисия за защита на потребителите и Агенция за държавна финансова инспекция.

На интернет страницата на туроператора е написано, че от 20.07.2022 г. „ Дрийм Холидейс БГ“ ЕООД прекратява турагентска и туроператорска дейност, а клиентите с провалени пътувания могат да предявят щета към застрахователните компании.