Топли прегръдки между Борисов и шефката на Европа (СНИМКИ+ВИДЕО)

Урсула фон дер Лайен призова за единен ЕС и похвали България за бюджетния излишък

Политика
15:29 - 29 Август 2019 (обновена)
3398
Топли прегръдки между Борисов и шефката на Европа (СНИМКИ+ВИДЕО)

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Двамата ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и от световната политика. Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

През юли тази година Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на Европейската комисия. Тя е първата жена, избрана за председател на Комисията.

През последните 12 години на членство на нашата страна в Европейския съюз е установено силно доверие и отличното сътрудничество между България и Европейската комисия. Конструктивното взаимодействие с всички европейски институции допринесе страната ни да проведе успешно първото си председателство на Съвета на ЕС.

Премиерът Бойко Борисов излъчва на живо разговорите с Фон дер Лайен чрез профила си в социалната мрежа фейсбук. 

"Чест и удоволствие е, че съм в София. За мен е важно, че съм тук. България е важен член на ЕС. Благодаря ви за подкрепата, която дадохте за моята кандидатура. Разговарям с кандидатите за сформиране на колегиума на ЕС. Тук съм, за да слушам много внимателно министър-председателя Бойко. С интерес ще изслушам вашите приоритети и очаквания. В Европа можем да успеем, само ако обединим усилията си. Бойко, за мен е важно да се постигне баланс. Виждам колко големи са инвестициите ви в университети, в училища, виждам, че икономиката има растеж, има най-високия ръст на БВП за всички времена. Имате бюджетен излишък. Виждам държава, която просперира и е готова за бъдещето. Очаквам да работим в много добро сътрудничество, Бойко. ЕС изключиха един изключителен човек, майка, голям експерт и професионалист в много сфери", каза тя на премиера след топлото посрещане от негова страна. 

Снимки: Агнес Методиева