Торнадото остави стотици без покрив

Пострадали са 500 къщи и училището

Новини
14:14 - 02 Май 2019
1399
Торнадото остави стотици без покрив

„Сериозни щети нанесе бурята във вторник в село Искра, но към момента е рано да се говори с цифри“. Това каза кметът на населеното място Вилдан Мемиш. Най-много са пораженията в основното училище „Стефан Караджа”. Заради отнесения покрив днес и утре няма да има учебни занятия. Комисия днес прави оглед на пораженията в селото.

Близо 500 са къщите в село Искра и почти във всички има поражения. "Силният вятър отнесе на доста домакинства покривите. Плачевно е състоянието на една от най-големите кравеферми в селото. Покривът й изцяло е смъкнат. На църквата също. Имаме цех за туршии. Покривите на двете им сгради са отнесени. Изпокършени са клони. Изкоренени са цели дървета от почвата. Най-тежко беше положението в училището ни. Природната стихия отнесе голяма част от покрива. Ламарините хвърчаха като листа хартия около сградата", посочи Вилдан Мемиш. 

Освен по къщите, в село Искра поражения има и по овощните масиви от кайсии и сини сливи, допълни тя. Почти 80 - 90 процента от плодовете са на земята.