Тошко сее раздор: ГЕРБ, ПП и ДПС се разбраха тайно за комисиите

"Този бюджет е отвратителен, принудиха БЕХ да си измисли 1,5 млрд. приходи", заяви той

Новини
13:49 - 13 Юли 2023
1972
Тошко сее раздор: ГЕРБ, ПП и ДПС се разбраха тайно за комисиите

„ГЕРБ, ПП и ДПС са се разбрали предварително да вземат всички комисии с огромно мнозинство за ГЕРБ и на опозиционните партии да оставят по една комисия. Това противоречи на парламентарната практика. Когато бяхме в коалиция с ПП направихме подобна глупост, но не бяхме толкова нагли една партия да вземе всички председателски места. Те достигат нови висоти”. Това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред Нова.

„Ние напуснахме пленарна зала, но не можах да се въздържа да не вляза да ги поздравя, че избраха Бойко Борисов да е начело на външната комисия и да гледам жалката физиономия на Кирил Петков, който го беше арестувал, а сега ще трябва да гласува за него и да поздравява чужденците с „Бонжоар”, заяви Йорданов.

Той разказа, че на председателски съвети е изчислявано по математическа формула коя партия каква тежест има. По спомен той заяви, че ГЕРБ са могли да вземат 7 от комисиите в парламента, ПП – 6, „Възраждане” и ДПС са били с по 4. БСП са били с 3 или 2 и е имало съгласие.

За приетия на първо четене вчера проект на Бюджет 2023 Йорданов каза: „Като цяло този бюджет е отвратителен, в него има заложени несъбираеми приходи. Той си мина с гласовете на тези, които в момента в пленарна зала си избират председатели на парламентарните комисии”.

„Изнудиха БЕХ, та си измисли 1,5 млрд. лв. допълнителен приход. Поискаха от Митниците да обещаят, че ще имат събираемост с 30%, а те не могат, защото стокооборотът е такъв, какъвто е”, допълни Йорданов.