Тошко Йорданов облече маркова фланелка и се закани да блокират работата на парламента

От ИТН не са съгласни с конституционните промени

Новини
19:00 - 17 Декември 2023
5967
Тошко Йорданов облече маркова фланелка и се закани да блокират работата на парламента

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов гостува в НОВА с маркова фланелка "BOSS" с твърде недискретно лого. Дали надписът го кара да се чувства бос (шеф) можем само да гадаем, но с размах се закани от партията му да блокират работата на парламента заради конституционните промени. 

"Има сглобка, която със 164 депутата може да налага силово почти всичко, дори да е в разрез със закона. Повечето конституционни промени, които предлагат, биха паднали в КС. Ще блокираме дейността на парламента, когато се обсъжда Конституцията. Затова във вторник няма да има заседание", заяви  Йорданов.

"Когато имаш консолидирано мнозинство, което прокарва всичко заради определени интереси, парламентарната банка се превръща в място на безсилие в определен момент. Да бойкотираме заседанията е нашият начин на протест. Единственият начин да се раздрусат и освестят е да им се попречи да вършат каквото са намислили", смята той.

По думите му всеки човек или парламентарна група имат право на протест, стига да не е свързан с насилие.

"Ние сме против начина, по който се променя Конституцията, а "Възраждане" са против демонтажа на Паметника на Съветската армия. Децата на членове на БКП демонтират монумента. Най-добре би било да се проведе референдум. Аз мисля, че там би било добре да има паметник на Хан Аспарух. В момента обаче незаконно разрушават паметника", коментира той.

И призова премиерът да каже защо е било нужно да се въведе такса за пренос на руски газ.

Според него е противоконституционно повечето от предложените длъжности да станат служебен премиер. "Председателят на НС е част от законодателната власт. Подуправителят на БНБ Гюров пък все още е в нарушение на закона, защото е управител на НПО, което се занимава с търговска дейност. Шефът на Сметната палата е от ГЕРБ. Тези хора трябва да са отделечени от политическата власт. Сега се получава смесване на трите власти, това не е полезно за демокрацията.

Ако всички възможни хора на посочените позиции откажат на президента, какво ще стане? В комунистическата Конституция главният прокурор е бил избиран от Народното събрание, сега се предлага същото. Ние предлагаме тази длъжност да е обект на пряк избор. Едното е политическо назначение, другото изборът на народа. Вкарали сме предложение главният прокурор да е с орязани правомощия, включително да не може да командирова прокурори", посочи Йорданов.