Тошо Тошев си спомни: Васил Божков галеше ритоните си!

Новини
10:49 - 22 Февруари 2020
17299
Тошо Тошев си спомни: Васил Божков галеше ритоните си!

„Най-ценното за Васил Божков е неговата великолепна антична колекция, която той години наред събираше търпеливо. Виждал съм го с очите си как се отнася с антиките – галеше ритоните. А той не е човек, който е особено сантиментален или лигав. Защо трябваше да се отнасят по този начин с колекцията му?”, коментира в интервю пред БНТ казуса с Васил Божков журналистът Тошо Тошев.

Тошо Тошев, заснет преди години с президента Първанов и с Васил Божков

Маститият вестникар и дългогодишен издател на в. „Труд” изрази мнение, че ремонтираната Телефонна палата от Васил Божков, която трябваше да приюти античното съкровище на хазартния бос, трябва да бъде довършена докрай. „Там щеше да се получи може би най-красивия и модерен музей в България. В никакъв случай, при положение, че колекцията на Божков бъде задържана от съдебните власти, не трябва да бъде продавана, предметите трябва да бъдат изложени. Уникалните златни ритони са по-скъпи от сградата, един от тях струва 2-3 милиона евро, а Васил Божков притежава десетки”, коментира Тошо Тошев.

Той изрази учудване, че обвиненията за неплатени данъци на Васил Божков са нараснали неимоверно и от първоначално обявените 200 милиона са стигнали до 700 милиона лева. „Това е прекалено голямо число. Такъв един длъжник трябва да е под зоркото око на министъра на финансите”, каза Тошев.