Това Соломон Паси ли е?

Бъдещият атлантик №1 позира с двете деца на тогавашната си съпруга Бинка Пеева и с Исаак Паси-джуниър

Едно време
21:00 - 13 Април 2019
20150
Това Соломон Паси ли е?

Визитката на Соломон Паси е обществено известна – основател и почетен президент на Атлантическия клуб, бивш външен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски и син на големия философ Исаак Паси. В биографията си политикът с математическо образование има два брака – с журналистката Бинка Пеева и после с министъра по европейските въпроси в правителството на Сергей Станишев Гергана Грънчарова.

Баща е на три деца – Исаак Паси-джуниър от Бинка и още двама наследници от втората си законна връзка – 8-годишната Михаела и 7-годишния Давид Соломон Паси.

Дали обаче в ерата на „развития социализъм” младият интелектуалец е заработвал някой и друг лев като…манекен? Свидетелство за необичайното занимание е статия в списание „Неделя, понеделник” от 1983 г., в което сериозна статия, озаглавена „Парадоксите на „силния” пол, или защо няма опера „Веселият вдовец”, която е илюстрирана със Соломон, прегърнал три хлапета. От кадрите се усмихва 27-годишен младеж, взел на ръце Пейо, Ивана и Исаак. Първите две от дечурлигата са децата на тогавашната му съпруга Бинка Пеева от предишния ѝ брак, а третото е общото им – Иссак Паси - джуниър. Снимките показват Соломон Паси с брада, типична за поколението на „Бийтълс”, бял пуловер и кожено яке „Валентина”.

Вероятно позирането пред обектива е провокирано от семейния кръг, тъй като майката на Соломон – Лилия Узунова, също има такава история в живота си. Едва 21-годишна, като студентка по медицина в Пловдив, красавицата застава като модел пред художника от Смолян Атанас Стайков за картината му „Родопска сватба”, която изобразява сватосването мюсюлманка и християнин. Платното предизвиква скандал и макар че публиката харесва творбата, експонирана през 1958 г., паното е скрито. За краткото време в изложбената зала 38 000 човека плащат вход, за да видят дискусионната картина.