Този отряза главата на майка си в Пазарджик, луд ли е? (СНИМКА)

Новини
14:06 - 23 Ноември 2023
3518
Този отряза главата на майка си в Пазарджик, луд ли е? (СНИМКА)

Тройна съдебнопсихиатрична и психологическа експертиза ще проверява можел ли е да разбира постъпките си 41-годишният Даниел Машев, убил майка си и обезглавил трупа ѝ в Пазарджик. Апелативният съд в Пловдив назначи изследването, което ще трябва да покаже страда ли мъжът от психично заболяване, способен ли е да контролира действията си и в какво състояние е. 

74-годишната Емилия Машева е била убита на 30 септември м.г. в дома си. Синът ѝ бил безработен и от години употребявал наркотици. Двамата били в кухнята, скарали се, мъжът ѝ ударил шамар и я намушкал. Даниел пробол майка си 3 пъти в гърдите и веднъж в гърба. След това взел сатър от кухненския плот и отрязал главата ѝ, взел завивка и я увил с нея. 

 Докато се разигравал ужасът в апартамента, бащата на Машев се опитвал да се прибере, но не могъл да отключи вратата. Той срещнал Даниел по стълбището. 41-годишният му дал ключовете, като държал ръце зад гърба си. Щом влязъл в жилището по-възрастният мъж открил обезглавеното тяло на жена си и подал сигнал на 112 за случилото се. 

През май Окръжният съд в Пазарджик даде на Даниел Машев доживотна присъда, въпреки желанието на адвоката му Кирил Александров за 20 г. затвор. Мъжът обжалва тежкото си наказание, но на първото заседание в Апелативния съд защитникът не се появи и получи 1000 лв. глоба. Днес Александров оправда отсъствието си като разказа, че си счупил очилата докато убивал комар пред компютъра и не видял какво взима, като получил призовката за делото. 

Въпреки че първата експертиза на Даниел Машев е показала, че той е здрав и може да контролира действията си, магистратите имат повод за съмнение. Изследването е направено докато той е бил в ареста и е отбелязана като експресна. Оттогава са събрани повече доказателства, освен това мъжът е настанен за лечение в болницата към затвора в Ловеч. Освен да ползва събраните материали, новият екип от лекари ще прегледа подсъдимия на 18 декември, за да може лично да прецени в какво състояние е. Заключението трябва да бъде представено на съда не по-малко от 7 дни преди следващото заседание на 18 януари.