Традиционно: Юнайтед продължава за Купата след бой над Ливърпул

Червените дяволи съкрушиха мърсисайдци с късен гол на Фернандеш - 3:2

Спорт
21:05 - 24 Януари 2021
2692
Традиционно: Юнайтед продължава за Купата след бой над Ливърпул

Манчестър Юнайтед победи с 3:2 Ливърпул в дългоочаквания сблъсък от 1/16-финалите на Купата на ФА. Така Червените дяволи продължават напред в надпреварата.

Само преди седмица двата отбора се срещнаха в двубой от Висшата лига. Тогава сблъсъкът на „Анфийлд“ завърши без голове – 0:0.

Днешният мач между големите съперници в английския футбол обаче оправда очакванията за зрелище. През първата част манчестърци и мърсисайдци си размениха по един гол. За домакините от Манчестър точен бе Мейсън Грийнууд, а за Ливърпул Мохамед Салах.

През втората част последва нова размяна на удари. Ман Юнайтед стигна до пълен обрат в резултата, вкарвайки за 2:1. Автор на гола бе Маркъс Рашфорд. Само десет минути по-късно Мохамед Салах удвои головата си сметка и възстанови паритета - 2:2.

Бруно Фернандеш донесе победата за Манчестър Юнайтед в 78-ата минута със страхотно изпълнение от пряк свободен удар.

В началните минути от мача двата отбора разучаваха противника си и не предприемаха излишни рискове, като „червените дяволи“ владееха повече топката, но не успяха да застрашат вратата на Алисон Бекер. Първата по-добра възможност се откри в 10-ата минута пред Мейсън Грийнууд, който проби отдясно и опита удар от малък ъгъл, но стражът на Ливърпул спаси.

Малко по-късно Единсон Кавани проби през центъра и пусна към Грийнууд, който отново опита да завърши, но прати топката встрани от вратата.

Ливърпул обаче нанесе първия удар в мача в 18-ата минута. Роберто Фирмино получи в центъра, успя да се обърна с лице към вратата и пусна извеждащ пас към Мохамед Салах. Египтянинът се озова очи в очи срещу Дийн Хендерсън и елегантно прехвърли вратаря за 1:0.


Отговорът на Манчестър Юнайтед дойде десетина минути по-късно. Пол Погба отне топката и постави началото на бърза контраатака. Маркъс Рашфорд получи на левия фланг и със страхотен дълъг диагонален пас изведе Мейсън Грийнууд на стрелкова позиция. Младокът овладя и прати топката неспасяемо в далечния ъгъл на вратата, пазена от Алисон Бекер.

В 28-ата минута Рашфорд проби по левия фланг и комбинира с Дони ван де Беек. Нидерландецът бе затворен и повален на земята от Тиаго Алкантара. Домакините претендираха за дузпа, но главният съдия Крейг Поусън остави играта да продължи.

В 35-ата минута Пол Погба засече центриране от ъглов удар, но прати топката над вратата. При идентична ситуация две минути по-късно Скот Мактоминей също не намери целта.

До почивката манчестърците потърсиха активно втори гол. В 42-рата минута Пол Погба стреля директно от пряк свободен удар, но неточно.

Секунди след това Люк Шоу се включи добре в нападението, като проби отляво. Крайният бранител опита центриране, но Алисон изби. Топката се озова в Мактоминей, чийто удар бе изчистен от голлинията от Тиаго.

Рашфорд продължаваше да създава неприятности за защитата на гостите. В 45-ата минута той намери Погба на границата на наказателното поле. Френският национал си нагласи топката на десния крак, но ударът му прелетя встрани от вратата.

Втората част започна така, както завърши първата – с по-добра игра на Ман Юнайтед. Това даде резултат в 48-ата минута и „червените дяволи“ стигнаха до пълния обрат. Мейсън Грийнууд се отплати на Маркъс Рашфорд за асистенция при първия гол, като го изведе със страхотно подаване зад защитата на Ливърпул. Рашфорд изпревари противниковите защитници и хладнокръвно преодоля Алисон Бекер за 2:1. Останаха съмнения за засада, но ВАР потвърди редовността на попадението.

Ливърпул бързо се окопити и в 57-ата минута Джеймс Милнър беше много близо до изравняването на резултата, но от чиста позиция прати топката над вратата.

Минута по-късно резултатът бе изравнен. Милнър и Роберто Фирмино комбинираха, а бразилецът пусна остър пас в наказателното поле. Топката се озова в Салах, който промуши топката между краката на Дийн Хендерсън за 2:2.


В следващите минути Ливърпул бе по-добрият отбор, но Манчестър Юнайтед оцеля. В 61-вата минута Трент Александър-Арнолд стреля в близкия ъгъл, но Хендерсън спаси.

В 67-ата минута Салах бе изведен по десния фланг и също опита да изненада Хендерсън с мощен удар в лбизкия ъгъл, но младият страж на Манчестър Юнайтед внимаваше и успя да парира.

Четвърт час преди изтичането на редовното време египтянинът за втори път потърси хеттрика си с шут от дъгата на наказателното поле. Хендерсън обаче улови без проблеми.

В 78-ата минута Фабиньо извърши нарушение срещу Единсон Кавани в близост до наказателното поле и главният съдия отсъди пряк свободен удар. Позиция бе много удобна за директен обстрел на вратата. Бруно Фернандеш застана зад топката и със страхотен удар покрай стената матира Алисон Бекер за 3:2. С това свое попадение португалецът затвори устите на критиците си, според които в големите мачове не е толкова полезен за своя тим.

Последва импулс в играта на манчестърци и в 80-ата минута Рашфорд стреля от въздуха, но право в ръцете на Бекер.

В 89-ата минута Кавани можеше да сложи точка на спора. Уругваецът засече с глава центриране от десния фланг. Алисон Бекер не успя да реагира и само изгледа топката, която се чукна в левия му страничен стълб. Определено късмет за Ливърпул в ситуацията.