Тръгна делото срещу експремиера Франсоа Фийон

Съпругата на бившия управник получила над 1 млн. евро държавни пари

Новини
19:43 - 26 Февруари 2020
1562
Тръгна делото срещу експремиера Франсоа Фийон

Делото срещу бившия френски премиер Франсоа Фийон и съпругата му Пенелоп Фийон за присвояване на държавни средства започна днес в Париж, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Обвинението е свързано с предполагаемото назначаване на Пенелоп Фийон на фиктивна длъжност като парламентарна сътрудничка. Компрометиращата инормация се появи преди президентските избори във Франция през 2017 г. и  провалиха кампанията на Фийон, който бе кандидат на дясната партия "Републиканците", и дадоха възможност на кандидата центрист Еманюел Макрон да спечели вота, отбелязва агенцията.

Прокуратурата твърди, че Пенелоп Фийон е получила над 1 милион евро държавни средства за работа, която не е вършила, или за работа, за която й е плащано повече от обичайното. Тя е била назначавана за парламентарна помощничка (основно между 1998 и 2007), първо на съпруга си, а след това на неговия съюзник Марк Жуло, който също е подсъдим.

Франсоа Фийон и Жуло може да бъдат осъдени на 10 години затвор.Адвокатите на обвиняемите се позоваха на конституцията във възраженията си срещу обвинителния акт и разкритикуваха изтичането на информация в пресата по време на разследването.

Прокурор Орелиан Льотокар каза, че присвояването на публични средства е било достатъчно сериозно престъпление, за да бъде наказвано с обесване до Френската революция през 1798 г.

Съдия Натали Гаварино обясни, че съдът ще реши утре дали да сезира Касационния съд във връзка с възраженията, което би довело до временно спиране на делото.