Тръмп би насърчил Русия да нападне държава от НАТО

Не си плащате сметките - няма защита, каза основният кандидат за президент на САЩ

Новини
11:50 - 11 Февруари 2024
4124
Тръмп би насърчил Русия да нападне държава от НАТО

Доналд Тръмп заяви, че би насърчил Русия да нападне държава-членка на НАТО, ако съответната страна не увеличи разходите си за отбрана.

Белият дом нарече коментарите "ужасяващи и необосновани". Тръмп говори по време на своя предизборна проява в щата Южна Каролина. Той си спомни своя среща с лидери на държави-членки на Алианса. Преди да дойда, НАТО не струваше нищо.

Отидох и казах - всички трябва да плащат! А те ме питат - ако не плащаме, ще ни защитавате ли? Отворих - категорично не! Те не можеха да повярват - част от изказването на Тръмп, който според социологическите проучвания, води в надпреварата за Белия дом.

"Президент на голяма страна се изправи и ме попита: "Сър, ако не плащаме и Русия ни нападне, ще ни защитите ли?", аз казвам - Не сте плащали? Това е престъпление!, а той ми казва - "Случвало се е". Тогава му отвърнах - Не, няма да ви защитим. Даже бих ги окуражил да направят това, което искат! Трябва да плащате! Плащайте си сметките! Не си плащате сметките - няма защита! Много е просто!", заяви още Доналд Тръмп, президент на САЩ (2017-2021).