Тръмп: Няма да свидетелствам

Новини
22:19 - 10 Август 2022
3844
Тръмп: Няма да свидетелствам

Доналд Тръмп заяви днес, че се позовава на Петата поправка и няма да свидетелства по гражданското разследване в щата Ню Йорк за бизнес делата му, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Автомобилният кортеж на бившия президент на САЩ пристигна към 9 часа тази сутрин в офиса на генералния прокурор на щата Летиша Джеймс. Час по късно той заяви, че "е отказал да отговаря на въпроси съгласно правото и привилегията на всеки гражданин, дадени му от конституцията на САЩ". В писменото си изявление той посочи, че преди се е чудел защо е нужно невинен човек да се позовава на Петата поправка, но сега знае отговора на този въпрос. "Когато твоето семейство, твоята компания и всички хора в твоята орбита станат мишена на необоснован и политически мотивиран Лов на вещици, подкрепян от адвокати, прокурори и Фейк Новинарски Медии, тогава нямаш избор", заяви Тръмп.

Т.нар. Пета поправка предоставя възможност на заподозрян да не дава показания, които могат да го уличат в престъпление, поясниха информационните агенции.

Решението на Тръмп да се позове на конституционното си право идва няколко дни след като агенти на ФБР обискираха имението му в Мар а Лаго във Флорида като част от отделно федерално разследване дали е присвоил секретни документи при напускането на Белия дом.

Гражданското разследване в щата Ню Йорк, водено от щатския генерален прокурор Летиша Джеймс, е по подозрения, че компанията на експрезидента "Тръмп организейшън" е раздувала цените на луксозни имоти и небостъргачи, с което е подвеждала наемателите и данъчните власти. През май Джеймс обяви, че нейното разследване е към края си и че в хода му са събрани солидни доказателства в подкрепа на предприемането на съдебни действия срещу Тръмп и/или неговата компания.