Тръмп подпука социалните мрежи

Американският президент подписа изпълнителна заповед срещу Туитър, Фейсбук и Гугъл

Новини
09:10 - 29 Май 2020
2350
Тръмп подпука социалните мрежи

Президентът Доналд Тръмп подписа заповед, която дава на регулаторите правомощия да предприемат правни действия срещу фирми като Фейсбук и Туитър за начина, по който те управляват съдържанието онлайн в техните платформи.

До безпрецедентната мярка се стигна след като Туитър започна проверка на фактите на туитовете на американския президент. Социалната мрежа маркира за първи път преди два дни постинг на президента заради “необосновани твърдения, свързани с измами при гласуването по пощата”, като подтикна читателите да проверяват фактите.

Заради тези два редактирани от Туитър постинга на Тръмп американският президент предприе мерки срещу социалните мрежи

Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която отваря вратите на правителствените регулатори да наказват Гугъл, Фейсбук и Туитър за начина, по който те регулират съдържанието онлайн. Според подписаната заповед администрацията на американския президент може да премахне или промени разпоредба на закон, известен като Раздел 230, който защитава социалните медии от отговорност за съдържание, публикувано от техните потребители.

Тръмп заяви, че главният прокурор на САЩ Уилям Бар ще започне да изготвя незабавно законодателство за регулиране на социалните медии.

Доналд Тръмп, който използва Туитър практически всеки ден, за да промотира политиките си и да обижда опонентите си, отдавна твърди, че сайтът е предубеден в полза на демократите.

Засегнатите компании не коментираха изпълнителната заповед. Акциите на Туитър се понижиха с 4,4% в четвъртък, а Фейсбук “олекна” с 1,7 на сто.

Това ще бъде голям ден за социалните медии и честността, гласи последният постинг на Доналд Тръмп в Туитър