Тръмп ядоса опонентката си с лъжа за съпруга ѝ, тя го настъпи, че не е ходил в казарма

Ники Хейли е единственият препъникамък за амбициите на бившия президент за номинацията му в Републиканската партия

Новини
15:40 - 11 Февруари 2024
5557
Тръмп ядоса опонентката си с лъжа за съпруга ѝ, тя го настъпи, че не е ходил в казарма

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп направи на предизборен митинг в Южна Каролина лъжливо твърдение по адрес на съпруга на Ники Хейли. Бившата губернаторка на южния американски щат, която на практика е единственият останал съперник на Тръмп в борбата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в страната през ноември, реагира остро, предаде Асошиейтед прес.

На митинг в град Конуей вчера Тръмп загатна, че съпругът на Ники Хейли я е изоставил в нейната предизборна кампания. Всъщност Майкъл Хейли обаче е на едногодишна мисия в чужбина като военнослужещ от Националната гвардия.

"Какво стана със съпруга й? Къде е той? Той си тръгна. Той знаеше (че Ники Хейли няма шансове). Той знаеше", каза Тръмп пред свои привърженици в Южна Каролина, където агитира преди първичните избори на републиканците в щата на 24 февруари.

Ако победи Ники Хейли в родния й щат, бившият президент на практика ще си осигури номинацията на своята партия за президентските избори на 5 ноември.

Хейли, която бе постоянен представител на САЩ при ООН при управлението именно на Тръмп, не му остана длъжна. "Майкъл е изпратен на мисия в чужбина, за да служи на нашата страна - нещо, за което вие не знаете нищо", написа тя в социалната мрежа "Екс".

Ники Хейли имаше предвид това, че самият Доналд Тръмп е избегнал казармата по време на войната във Виетнам, тъй като е бил студент и по медицински причини.

Нейният съпруг, който е на мисия в Африканския рог, от своя страна публикува в "Екс" снимка на вълк със следния надпис: "Разликата между хората и животните? Животните никога няма да позволят на най-тъпите да водят глутницата."

През цялата си политическа кариера Тръмп е бил обвиняван, че нарушава утвърдени норми, например да не отправя нападки срещу хора на военна служба или срещу членове на семействата на свои опоненти, отбелязва АП.

Той например постави под съмнение героизма на покойния вече Джон Маккейн, който е бил военнопленник във Виетнам. Харесвам "хора, които не са били пленявани", каза през 2018 г. тогавашният президент републиканец след кончината на своя съпартиец сенатор, който бе остър негов критик.

На митинга в Конуей Тръмп освен това довери, че като президент на САЩ е предупредил лидера на неуточнена страна от НАТО, че ако тя не увеличи разходите си за отбрана, той "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска".