Тръмп за Байдън: Искате някой, който не смее да излезе от мазето?

Демократът нямал капацитет да се справи с Реджеп Ердоган

Новини
10:01 - 18 Август 2020
3028
Тръмп за Байдън: Искате някой, който не смее да излезе от мазето?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в критики към кандидат-президента на демократите Джо Байдън, че той няма капацитет да се справи с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, пише днес турският печат.

Според Тръмп на Байдън не му достигат възможностите да "излезе на глава" с турския лидер, когото определи като "шахматист от световна класа", пише "Йени шафак", предаде БТА. 

"Занимавате се с хора, които са много умни. Занимавате се с шахматисти от световна класа в лицето на лидерите на тези страни. Аз ги познавам всичките. Например, президентът на Турция Ердоган. Не можете да имате (за президент) някой, който не знае къде се намира. Не можете да имате някой, който се страхува да излезе от мазето, защото не може да говори повече", заяви Тръмп, цитиран от в. "Сабах".

Байдън се превърна в обект на критики наскоро заради свои изявления за Турция. Във видеозапис, който набра популярност в последно време, кандидат-президентът на демократите казва, че ще се стреми към промяна на режима в Турция и изрази желание да работи съвместно с "ръководството на опозицията" в страната, за да бъде свален от власт Ердоган на изборите през 2023 г. Това изказване породи вълна от реакции в Турция и бе отхвърлено с критики както от управляващите, така и от опозицията в страната.

Тръмп заяви още, че световни лидери търсят помощта му, когато става въпрос за Ердоган, защото, както американският президент посочи, турският лидер би послушал само него.

Думите на американския президент днес цитират редица турски вестници, сред които и "Тюркийе" и "Акшам".

Байдън няма умствения капацитет да се справи с Ердоган, пишат турските издания, цитирайки изказването на Доналд Тръмп. Турският президент същевременно е окачествен като "шахматист от световна класа" и "лидер с остър като бръснач ум".

"Йени шафак" пък твърди, че комуникацията на гюленистите през мобилното приложение Байлок показва, че Джо Байдън е знаел предварително за преврата в Турция през 2016 г. Вестникът напомня, че Байдън, по онова време вицепрезидент на САЩ, се извини на Турция за закъснялата реакция на преврата.

Шест месеца преди пуча обаче Байдън информирал сина на Джан Дюндар (турски журналист, бивш главен редактор на опозиционния в. "Джумхуриет") за готвени преврат при свое посещение в Турция, твърди изданието. Според комуникация в Байлок вицепрезидентът на САЩ бил казал тогава, че "този човек (Ердоган) не ни слуша особено, но от страна на Турските въоръжени сили нещо намирисва".