Тръмп зове за деескалация в Либия в разговор с Ердоган

Международната общност трябва да застане на страната на Турция, заявява Анкара

Новини
08:38 - 24 Май 2020
1306
Тръмп зове за деескалация в Либия в разговор с Ердоган

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова за "бърза деескалация" на либийския конфликт в разговор по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган, съобщи Белият дом, след като военните успехи напоследък на силите, подкрепяни от Турция, провокираха заплахи за отмъщение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят на Белия дом Джъд Диъри заяви:"Президентът Тръмп отново изрази загриженост заради влошаващата се чужда намеса в Либия и необходимостта от бърза деескалация".

Съюзниците от НАТО са се договорили за постигане на стабилност в региона на Източното Средиземноморие, включително в Сирия, заяви Анкара. Говорител на Ердоган е подчертал, че международната общност трябва да застане на страната на Турция в либийския конфликт.

Турция подкрепя международно признатото Правителство на националното съгласие (ГНА) в Либия, което отбеляза значителни военни успехи през последните седмици в сражения с Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар, базирана в Източна Либия.

С турска помощ ГНА превзе поредица градове и стратегическа авиобаза и унищожи няколко от руските системи за противовъздушна отбрана на ЛНА, припомня агенцията. ЛНА се закани да отвърне с масирана въздушна кампания и дипломати предупредиха за риска от нова ескалация, ако външните сили, подкрепящи воюващите противници, доставят нови оръжия в страната.

Турция "няма да се огъне пред заплахите на Хафтар или на когото и да било друг", заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън в интервю по телевизия NTV. "Международната общност трябва да заеме позиция против Хафтар. Трябва да се върнем на масата за преговори за политическо решение колкото е възможно по-скоро", добави той.