Трансбоксьорката прояви скандална надменност срещу туркиня

Спорт
11:12 - 08 Август 2024
1456
Трансбоксьорката прояви скандална надменност срещу туркиня

Трансбоксьорката Лин Ю-Тин скандализира феновете с проявата си след постигната победа с пълно съдийско единодушие над Есра Йълдъз Кахраман от Турция на полуфиналите в категория до 57 кг на женския боксов турнир в Париж 2024.

Лин, чиято принадлежност към женския пол е съмнителна заради положителен тест за наличие на XY хромозоми (като при мъжете), още на ринга прояви надменно поведение и заяви на Кахраман, че резултатът от мача е справедлив и всичко се е видяло на ринга.

Това беше отговор на действията на турската боксьорка, която след загубата си показа с пръсти буквата „Х“, с което намекна, че Лин Ю-Тин няма две Х хромозоми, както е при биологичните жени. Символът за първи път беше използван от българката Светлана Каменова при загубата ѝ от тайванката през уикенда.

След като слезе от ринга, Лин мина покрай чакащите журналисти и единствено подхвърли: „Без коментар“.

Впоследствие тайванският боец направи официално изказване, но въобще пренебрегна темата за своята полова принадлежност и скандала с допускането ѝ до участие на Олимпиадата.

На финала в категорията, който ще се проведе на 10 август (събота), Лин Ю-Тин ще се изправи срещу 20-годишната полякиня Юлия Шеремета.