Транссексуален модел краси списание-емблема (СНИМКИ)

Ексклузивно
17:22 - 13 Юли 2020
1837
Транссексуален модел краси списание-емблема (СНИМКИ)

Транссексуалният бразилски модел Валентина Сампайо дебютира на корицата на емблематичното списание Sports Illustrated. Тя вече се е снимала за списанието, но челната снимка се превърна в историческа: до този момент модел, който преди това е бил мъж, никога не се е появявал на корицата.

Моделката попада в списъка „Rookie“ за 2020 година, което също е историческо, тъй като за първи път трансджендър влиза в тази категория. „Бях изпълнена с толкова много емоции, когато чух новината. Чувството беше невероятно“, казва Валентина пред списание People. Тя допълва, че винаги е мечтала да попадне в летния брой на Sports Illustrated и това е огромно постижение за нея.

„Да израсна в пространство на страх и маргинализация, за да бъда включена в едно от най-емблематичните списания, което наистина обхваща многообразието – това промени живота ми“, споделя бразилката. Сампайо признава, че това е голямо постижение не само за нея, но и за цялата ЛГБТ общност. Тя обеща, че ще продължава да се бори за правата на всеки, който се чувства различен, за да може все повече хора да достигнат до върховете, към които се целят.

Валентина и главният редактор на Sports Illustrated, Ем Джей Дей, се срещат след дълги преговори с модната агенция на бразилката. Дей споделя, че е било изключително голяма чест за нея да работи със Сампайо. „Много се радвам, че тя избра нас, за да достави на света едно съобщение за надежда и приемственост“.

Ем Джей допълва, че ако съобщението докосне дори само един човек и промени неговото виждане или пък им покаже, че няма нужда да крие себе си от света, това си е чиста победа. Валентина е заснела историческата си фотосесия на остров Скруб, намиращ се на Британските Вирджински острови в Карибите. 

„Всички бяха много мили и отзивчиви. Накараха ме да се чувствам спокойна и сигурна. Много съм благодарна на Ем Джей и списанието, че ме забелязаха и ме избраха за това, което съм и искат да покажат на света, че аз съм просто човек“, казва моделката пред People. 

Корицата идва само година след като Валентина се превърна в първия трансджендър модел, който си осигурява сделка с гиганта Victoria's Secret. Тя обяви новината в Instagram, заявявайки че ще участва в колекцията за бельо за новата кампания. Публикацията веднага събра множество позитивни коментари от други модели и активисти за правата на ЛГБТ общността.