Транссексуална знаменитост подкрепи забраната трансджендъри да се състезават при жените

Кейтлин Дженър приветства решението на Международната федерация по плувни спортове

Спорт
17:35 - 22 Юни 2022
3646
Транссексуална знаменитост подкрепи забраната трансджендъри да се състезават при жените

Известната американска транссексуална знаменитост Кейтлин Дженър подкрепи решението на Международната федерация по плувни спортове ФИНА за ограничаване на участието на транссексуални спортисти в елитни женски състезания.

Дженър, бивш лекоатлет, олимпийски шампион в десетобоя от Монреал'76, заяви, че женският спорт трябва да бъде защитен.

Решението на ФИНА гласи, че транссексуалните спортисти имат право да се състезават в състезания за жени, само ако не са преживели никаква част от мъжкия пубертет.

Дженър смени пола си през 2015 година и от Брус стана Кейтлин.

„Мисля, че решението на ФИНА е правилно. Занимавам се с този въпрос от самото начало, бях много последователна. От първия ден казах, че не искам биологичните момчета да се състезават срещу жени, особено в училище“, каза Дженър в предаването на Пиърс Морган без цензура.

„Просто не е честно и трябва да защитим женския спорт. Придържах се към това през цялото време.

Ако сте преминали през мъжкия пубертет, не можете да се състезавате по плуване с жени и честно казано, мисля, че това е правилното решение“, добави тя.

Дебатът за транссексуалните в спорта се засили, след като плувецът от Университета на Пенсилвания Лия Томас стана първият транссексуален шампион на NCAA в историята на Дивизия I, след като спечели 500 ярда свободен стил при жените по-рано тази година.

„Лия Томас играе по правилата, просто правилата бяха грешни и ѝ позволиха да се състезава“, добави Дженър.