Траурните фирми показват катафалки , за да работят

Обявяват конкурс за ръководство на "Гробищни паркове"

Новини
21:36 - 17 Ноември 2020
4646
Траурните фирми показват катафалки, за да работят

Вписването в специален регистър дава право на дейност в столицата. Обявяват конкурс за ново ръководство на “Гробищни паркове”

София въвежда изисквания за фирмите, които извършват траурна и каменоделска дейност в гробищните паркове. Това предвиждат промени в наредбата за погребалната дейност, които бяха приети от общинските съветници в комисията по култура и образование към СОС.

Всички фирми, които извършват траурни или каменоделски дейности, ще трябва да подадат заявление в съответния район или в общинското предприятие “Гробищни паркове”, ако искат да извършват услуги на територията на софийските гробища. В него трябва да посочат списък на каменоделците и служителите си, които ще извършват съответните услуги. Трябва да докажат с документи от РИОКОЗ и КАТ, че имат катафалки.

За каменоделците се изисква документ за придобита квалификация. Нужно е и доказателство, че имат своя работилница за каменоделски услуги с необходимата техника и материали.

Всеки месец комисия, в която ще има и представители на браншовите организации, ще разглежда подадените документи и ще дава разрешение кои фирми да бъдат вписани в регистъра на търговците, извършващи погребални и каменоделски услуги. При нарушение или подадена невярна информация фирмите ще се отписват от регистъра и няма да имат право да работят в общинските гробищни паркове.

“За съжаление, това е тема, която все още не е разработена в националното законодателство. В София преди време действаше такава комисия, която удостоверяваше дали операторите на траурни дейности отговарят на условията. Тогава броят на жалбите и вандалските прояви в гробищата спадна чувствително.

Тези текстове от наредбата обаче бяха отменени от ВАС с основен мотив, че първо в закон трябва да се делегира право на местната власт да въвежда такива изисквания. Вече има такъв текст в ЗУТ. Затова въвеждаме този режим на регистрация, който изисква тези фирми да отговарят на определени условия. Така се гарантира, че те са законни и няма да извършват нерегламентирани действия в гробищните паркове”, обясни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

“Хора, които нямат квалификация или работилница, не бива да се допускат в гробищните паркове. Такива изисквания има в цяла Европа”, заяви общинският съветник от ВМРО Димитър Антов, който е и зам.-шеф на Сдружението на българските каменоделци.

Предстои да се обяви и конкурс за ново ръководство на общинското предприятие “Гробищни паркове”.

Снимка: Агнес Методиева