Трескава работа по Конституцията днес, ето какво обсъждат

Разширени правомощия на гражданите обмислят депутатите в парламентарната комисия

Новини
14:12 - 16 Декември 2023
1771
Трескава работа по Конституцията днес, ето какво обсъждат

Комисията по конституционни въпроси заседава днес за промените в Конституцията. В дневния ред на заседанието е обсъждане на второ четене на проекта на Закон за изменение и допълнение на Конституцията, приет на първо гласуване от парламента преди дни, предава БТА. 

Още в началото на заседанието депутатът от парламентарната група (ПГ) на "Възраждане" Златан Златанов постави въпроса, че членовете на комисията са само девет вместо 12, както, по думите му, би трябвало да бъде. Според народния представител комисията е в непълен състав.

Председателят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) и депутата Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) коментираха, че е имало призив към парламентарните сили да попълнят квотата си в комисията. Не може да бъде причина за отлагане на днешното заседание фактът, че политическите партии са направили тази преценка и не са попълнили квотите, каза Захариева.

След обсъждане на повдигнатия от Златанов въпрос за броя на членовете, комисията започна работа. 

В началото на декември парламентът прие на първо четене промените в Конституцията със 164 гласа "за", 66 "против" и без въздържали се. Съгласно процедурата, на 8 декември измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като преди два месеца не събраха необходимите три четвърти мнозинство. Част от приетите промени предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет на два състава. Сред предложенията е и намаляване на мандата на главния прокурор.

Предвижда се и уреждането на индивидуална конституционна жалба, така че всеки един български гражданин при определени условия да има възможност пряко да се обърне към Конституционния съд в случаите, когато правата му са застрашени или уредени по начин, който не съответства на Конституцията.