Третата линия на метрото няма да работи на 12 и 13 декември

Свързвт софтуера на първите осем спирки от третия лъч с останалите четири, по които в момента текат изпитания

Новини
15:41 - 02 Декември 2020
2250
Третата линия на метрото няма да работи на 12 и 13 декември

По третия лъч на метрото, който в момента работи от "Хаджи Димитър" и "Красно село", няма да се превозват пътници на 12 и 13 декември. Това съобщи шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев.

Причината е, че ще се свързва софтуера на първите осем спирки от третия лъч с останалите четири, по които в момента текат изпитания на системите. Тогава ще се движат влакове, но без пътници.

Относно кога ще бъде пуснато метрото от "Красно село" до "Горна Баня" Братоев обясни, че времето на "Сименс" за монтаж на системите и изпитания на влаковете е девет месеца и тече от 1 юли тази година. Самото строителство приключи на 1 юни, припомни шефът на "Метрополитен" и обяви, че няма отлагане на сроковете.

Първият етап от третия лъч на метрото бе официално открит в края на август. С пускането на новите 8 станции общият брой на действащите спирки на метрото станаха 43, а дължината на линиите достигна 48 км.

По новата линия машинистите са с ограничени функции, защото влаковете имат автоматичен режим на работа. На новите станции има стъклени прегради срещу инциденти с височина 1,6 м, които разделят пероните и влака.

Цялата трета линия ще има 21 км трасе с 21 станции и ще вози по 210 000 пътници дневно.