Трети сме в Европа по скъп ток

От Фонд “Сигурност на Електроенергийната система” предупредиха, че предвидените с решение на Министерския съвет 245 млн. лева за компенсация на небитовите потребители за цени на тока над 180 лева/MWh може да се окажат крайно недостатъчни

Новини
21:20 - 08 Септември 2024
1602
Трети сме в Европа по скъп ток

В последния работен ден за миналата седмица цената на електроенергията у нас е била върхова в сравнение с целия Европейски съюз, показват данните от платформата Euenergy. При това в петък в България бе официален празник - Съединението, пише Труд.

На 6 септември само в България, Румъния, Гърция и Италия цената за 1 MWh е била над 133 евро. Негативната класация води Гърция, където е регистрирана цена от 135,69 евро/MWh, следват България и Румъния, където цената е била от 133,48 евро за MWh и Италия - 133,22 евро за MWh.

Българската енергийна борса в рамките на търговията в сегмент “пазар ден напред” затвори при средна цена за базова енергия от 310,17 лева/MWh (158,58 евро за MWh) с ден за доставка 9 септември 2024 година, което е ново увеличение на тока за небитовите потребители.

От Фонд “Сигурност на Електроенергийната система” предупредиха, че предвидените с решение на Министерския съвет 245 млн. лева за компенсация на небитовите потребители за цени на тока над 180 лева/MWh може да се окажат крайно недостатъчни. Мярката е в помощ на предприятията и действа до края на годината, но все още средствата не са дадени, тъй като се очаква разрешение на Европейската комисия. Програмата обхваща периода от 1 юли до 31 декември при компенсация за един 1 MWh в размер на 100 процента от разликата между реалната средномесечна борсова цена на базов товар на сегмента “Ден напред” на Българската енергийна борса и базовата цена от 180 лева/MWh.

Не е ясно и дали ще има разширение на компенсаторната програма и в нея да бъдат включени и операторите на електроразпределителните и електропреносната мрежи, както и дали ще се наложи удължаване на срока є на действие и след 1 януари 2025 година.

През септември обаче средната борсова цена на базова електроенергия вероятно ще бъде с до 30 на сто по-висока от заложената в прогнозните разчети на Фонд “Сигурност на Електроенергийната система” и ще се движи около 223,43 лева/MWh (114,24 евро/MWh). В същото време Фондът компенсира по други програми и религиозни храмове за цената на тока, както и търговци, които са нагнетили газ в “Чирен” през 2022 година, когато цената на газа на моменти бе десетократно по-висока отколкото е в момента - 339 евро/MWh през август 2022 година при 36 евро/MWh за 6 септември 2024 година.

Най-грубите изчисления са, че за компенсации на предприятията ще са необходими поне още 250 млн. лева, защото прогнозите от юни за цената на тока са се оказали двойно по-ниски и цената на електроенергията в момента бележи драстични разлики с предварителните разчети. Ако в програмата за компенсации се включат и операторите, то тогава ще са необходими нови изчисления за разходите.

Фондът набира средствата си главно от вноски в размер на 5 на сто от приходите на производителите на електрическа енергия от продадената електрическа енергия без ДДС и вноски в размер на 5 на сто от приходите на търговците за внесената и продадена на пазара в страната електрическа енергия без ДДС, както и от приходите, получени от търговете за продажба на квотите за въглеродните емисии.