ТРЕВОГА: Украински депутат твърди, че Зеленски получава 30 изтребителя от България

У нас
23:58 - 28 Февруари 2022
16863
ТРЕВОГА: Украински депутат твърди, че Зеленски получава 30 изтребителя от България

Украинският независим депутат Олексей Гончаренко обяви сензационно във фейсбук профила си, че страната му получава цели 30 изтребителя от България на фона на категоричната заявка от премиера Кирил Петков по-рано днес, че София не планира изпращането нито на военна техника, нито на личен състав към Киев за дефанзива на руската инвазия. 

Гончаренко обаче съобщава, че армията на Володимир Зеленски ще се сдобие с цели 16 МиГ-29 и 14 Су-25 от нас. Официално в българските Военновъздушни сили в момента оперират 6 МиГ-а (възможно е да са 5), след като един се разби миналата година, а полк. Валентин Терзиев загина печално в Черно море на борда му, и 15 Су-25. Това на практика означава според думите на Гончаренко, че България изпраща целия си състав от налична и резервна техника на бойната си авиация. 

Темата се оказа основна в дебата "за" или "против" смяната на отбранителния министър Стефан Янев днес в разгара на войната на Русия срещу Украйна. Спекулации сочат, че той е настоял България да не се съгласява да изпраща бойна техника към Киев, заради което всъщност била поискана и оставката му. По-късно обаче лично Петков увери, че това били "пълни глупости". 

Ето как обаче прияте на украинския депутат, бивш член на групата на експрезидента Петро Порошенко, хвали България: 

"Благодаря за орлите, България! Това е наистина страхотно! Самолети от България ще защитават и защитават украинската земя, където са погребани двамата Велики ханове на България!". Орлите съставът на ВВС у нас нарича пилотите си и техниката си. 

На авиобаза Граф Игнатиево днес са се надигнали десетки гласове срещу подобен развой, който би довлошил отношенията на България с Русия в конфликта. Ето какво написа кап. Мария Вашкова по повода: 

"Как да ви го обясня, г-н Харвард... Имам 21 години в армията. 38 години живот в България.

Откакто съм във ВВС, и в частност, в Граф Игнатиево (16 години), ние тази авиация я крепим НАПУК!

Свястно политическо ръководство рядко виждахме. Имаме не знам колко натрупан извънреден труд, не знам колко удължен ресурс, защото политиците абдикираха от грижата за армията. Пазим си небето и държавата трудно, но отлично. Да, ама от външни нарушители. От такива като вас не можем да си опазим суверенитета.

Ако не е това, че ще ни подарите самолетите, които за нас са като деца, които НИЕ сме отгледали и НИЕ държим живи, то ще измислите друга беля. Я ще дадете база, я ще прехвърлите хора... Колко служба имате в казармата? Клел ли сте се в знаме? Мъчно ви било за децата в Украйна.

За всички деца ми е мъчно. И за моето ми е мъчно, ама на вас не ви е! За нито едно българско дете явно не ви е, щото вашите куфари и самолетчета са готови да ви изведат от тук! Махнете ли Янев, пътник сте и вие!"