Три български документални филма с премиери на „София филм фест“

Новини
15:14 - 01 Февруари 2023
909
Три български документални филма с премиери на „София филм фест“

Три български документални филма ще имат премиери на „София филм фест“ (СФФ), съобщават от „Арт фест“.

„Оловният войник“ е най-новият документален филм на Костадин Бонев, посветен на поета Александър Петров, чиито стихове звучат на живо и до днес в репертоара на десетки любими български групи и изпълнители като Лили Иванова, „Тангра“, „Сигнал“, „Фактор“, „Д2“, Кирил Маричков, Стенли.

„Оловният войник“ е филм за личната свобода като върховна ценност. Има поети, чиито пера черпят вдъхновение от гласовете на цяло поколение. За свидетелите на българския преход - това е викът за свобода на хиляди „оловни войници“. Посланията на поетите могат да бъдат скандирани, могат да се пеят и веднъж запомнени, се превръщат във верую за много хора", разказват от СФФ.

„Войник на съдбата“ е трети документален филм на Касиел Ноа Ашер. Посветен е на актьора Йосиф Шамли, завършил трагично житейския си път. Пред камерата неговите приятели и близки „реставрират“ миналото му, създават възможното му настояще, мечтаят за допустимото му „бъдеще“. Подобно криминално разследване, търсещо мотивите за една ненавременна смърт - героите във филма извършват своеобразна дисекция на възходите и провалите, успехите и съмнението, надеждата и копнежите в битието на човек избрал професията актьор в България, разказват от СФФ.

Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров за първи път се появяват не само като съсценаристи, но и като сърежисьори в най-новия си документален филм „Герой на нашето време“. Техният герой е строител. Той е честен и прям. Нравствената му система често влиза в противоречие с обществото. За някои той е луд, за други е извор на бездънни афоризми. Да живееш живота си достойно и без компромиси в наше време е геройство.