Три корнера, три гола, но два във вратата на Австрия

Мерих Демирал класира Турция на 1/4-финал на Евро 2024, ще играе с Нидерландия

Спорт
23:58 - 02 Юли 2024
5330
Три корнера, три гола, но два във вратата на Австрия

Турция е последният четвъртфиналист на Евро 2024! Воденият от Винченцо Монтела тим стигна до тази фаза, след като се наложи над Австрия с 2:1 в изключително оспорван двубой на „Ред Бул Арена“ в Лайпциг, който бе последният от фазата на 1/8-финалите на континенталния форум.

Мерих Демирал даде аванс на Турция преди да са изминали и 60 секунди футбол в Лайпциг. Централният бранител удвои аванса на своя тим в 59-ата минута.

Михел Грегорич върна надеждите на австрийците с попадението си в 66-ата минута, но неговият тим така и не успя да достигне до изравнителното попадение.

Турция ще се изправи срещу Нидерландия на четвъртфинал. Двубоят на „Олимпиащадион“ в Берлин е на 6 юли от 22:00 часа.

Турция започна ударно срещата, като стигна до откриващото попадение след по-малко от 60 секунди игра. Арда Гюлер центрира от корнер. В наказателното поле на Австрия Кристоф Баумгартнер изчисти топката в тялото на Стефан Пош, а Патрик Пенц едвам я извади пред голлинията.

Мерих Демирал обаче бе на правилното място в точния момент, за да прати топката в мрежата.

Във втората минута Кристоф Баумгартнер навлезе в наказателното поле на Турция с дрибъл, след което стреля към долния десен ъгъл на вратата, но не начери очертанията ѝ.

В 19-ата минута Арда Гюлер се опита да прехвърли Патрик Пенц с удар зад централната линия, но не успя да намери очертанията на вратата на Австрия, въпреки че стражът бе хванат неподготвен.

Арда Гюлер отправи остро центриране на първа греда от корнер в 24-ата минута, а най-високо в наказателното поле на Австрия скочи Мерих Демирал, но ударът му премина над напречната греда.

В следващите минути австрийците установиха траен контрол над топката, но не успяха да стигнат до опасност пред вратата на Мерт Гюнок.

Марсел Забицер напредна по дясното крило на нападението на нападението на Австрия в 45-ата минута, като сви топката към Баумгартнер, който стреля с първото си докосване, но прати топката покрай левия страничен стълб на вратата на Турция.

Австрия започна ударно втората част. В 46-ата минута Кристоф Баумгартнер бе изведен отдясно и центрира към Михел Грегорич, който стреля, но прати топката покрай десния страничен стълб на вратата, пазена от Мерт Гюнок.

В 51-вата минута Марко Арнаутович бе изведен очи в очи с Мерт Гюнок, но ударът на австрийският капитан бе право в тялото на вратаря на Турция, който успя да скъси ъгъла, за да направи изключително важното спасяване за своя тим.

Само минута по-късто Стефан Пош навлезе в наказателното поле на Турция и не се поколеба да стреля ниско по тревата, но Мерих Демирал застана на пътя на топката и блокира изстрела.

Турция успя да удвои преднината си в 59-ата минута, а герой отново е Мерих Демирал. Арда Гюлер центрира от корнер на първа греда, където централният цащитник на турския национален отбор надскочи Кевин Данзо, за да стреля с глава, изпращайки топката за втори път в австрийската мрежа.

Австрия отговори на предизвикателството на своя опонент в 66-ата минута, когато Марсел Забицер центрира от корнер на първа греда в наказателното поле на Турция. Там Стефан Пош продължи на втора към Михел Грегорич, който от близко разстояния опъна мрежата зад Мерт Гюнок.

Флориан Грилич отправи мощен удар от границата на наказателното поле на Турция в 75-ата минута, но Мерт Гюнок успя да отрази.

Марсел Забицер центрира от корнер в 85-ата минута, а Кристоф Баумгартнер изпревари Абдюлкерим Бардакджъ, за да отпарви изстрел, който обаче бе неточен.

Баръш Алпер Йълмаз излезе очи в очи с Патрик Пенц дълбоко в добавеното време на срещата, но вратарят на Австрия направиха феноменално спасяване.

В петата минута на добавеното време на мача топката бе изсипана в наказателното поле на Турция, а там Баумгартнер стреля, но Мерт Гюнок направи най-важното спасяване за турския национален отбор от началото на турнира.

Турция успя да удържи късния австрийски натиск и за трети път в историята си е на четвъртфинал.