Три отбора пред фалит

Берое, Пирин и Хебър изнемогват, може и да не завършат сезона

Спорт
21:11 - 23 Ноември 2023
108641
Три отбора пред фалит

Три отбора от родния елит може и да не завършат сезона. Става дума за “Берое”, “Хебър” и “Пирин”. Клубовете се намират в тежка финансова ситуация и ако бързо не се намерят пари, може и да се откажат преди май, когато Първа лига финишира.

Най-тежко изглежда положението в благоевградския “Пирин”. Клубът от Югозападна България е затънал в дългове. Преди дни новият кмет на Благоевград Методи Байкушев обясни, че се дължат сериозни суми към доставчици, играчи, както и плащания по осигуровки. Именно общината финансира клуба от години. Градоначалникът добави още, че по сметките обаче няма нито един лев. И бъдещето на “Пирин” е заложено на карта, ако по най-бързия начин не се намери инвеститор.

Радващият се доскоро на чудесно финансово положение “Хебър” пък също скоро може да бъде раздиран от проблеми. След смяната на властта в Пазарджик новият кмет каза, че солидният бюджет на клуба ще бъде намален. А причината - по-належащи плащания. По думите на Петър Куленски община Пазарджик доскоро е плащала по 300 хил. лв. на месец на клуба.

“През годините в спорта в нашия град се е надувал един огромен балон, който се е спукал в началото на есента. Само за следващите 10 дни ние спешно трябва да разплатим 2,5 милиона лева, а по запорираните сметки на общината има не повече от 100 000 лв. към момента. Питам се кое е по-належащо – да се чистят улиците, да се събира боклукът, да е светло или да дадем пари за заплати на професионални спортисти, които понякога са в размер на десетки хиляди лева на месец”, каза още Петър Куленски.

Положението в пълния с чужденци “Берое” пък било най-тежко. Появиха се информации, че трима играчи на старозагорския тим са били хванати да крадат продукти от първа необходимост като боб, леща и макарони в един от магазините в града. Действията им били предприети, защото не получавали заплата и нямало какво да ядат. Случката датира от началото на миналия месец, но от клуба така и не обелиха дума за слуховете, които циркулират из медиите. Преди месеци пък стана ясно, че на стадиона в Стара Загора няма дори косачка. А играчите не получавали заплати с месеци.

Както е известно, “Берое” вече е собственост на Ернан Батано. Бившият агент доведе истинска колония от футболисти от Аржентина в Стара Загора. А в стартовия състав на тима рядко има българин.