Три жертви на снежните бури в САЩ

В Уисконсин мъж почина докато почиства сняг

Новини
14:02 - 13 Януари 2024
3076
Три жертви на снежните бури в САЩ

Десетки милиони американци са засегнати от снежните бури, преминали през Северозапада и Средния Запад. Наводнения застрашиха Източното крайбрежие, а в Юга има опасност от торнада, предаде агенция "Ройтерс". Зимата взе и първите си жертви - трима души от Чикаго, Уисконсин и Айдахо.

Авиокомпаниите съобщиха за закъснения при 7600 полета в САЩ, над 2200 са били отменени. Самолетите на международното летище "О'Хеър" в Чикаго останаха на земята заради бурни ветрове и гъст снеговалеж. Според други информации отменените полети са били близо 6500.

Вчера голяма част от северните райони на Средния Запад бе обхваната от снежни бури с обилни снегове и силни ветрове със скорост до 96 км/ч. Националната метеорологична служба (NWS) предупреди, че се очаква те да продължат и днес. Над 133 000 домакинства, фирми и търговски обекти останаха без ток в Мичиган. Без електричество останаха и над 150 000 клиенти на електроразпределителните компании в Уисконсин, Западна Вирджиния, Охайо и Пенсилвания. Метеоролозите предупреждават хората да не предприемат ненужни пътувания, тъй като видимостта по някои пътища в Чикаго е силно ограничена.

Лошото време наложи и промяна в предизборната кампания на републиканците в Айова. Кандидатката за президент на Републиканската партия Ники Хейли, бивша посланичка и губернатор на Южна Каролина, отмени и трите планирани за вчера предизборни събития, като ги замени с дистанционни прояви. Това е първата надпревара от изборите в отделните щати, на които партиите определят своя кандидат за общите избори през ноември.

В Айова има предупреждение за опасност от измръзване. Според прогнозите температурите в по-голямата част от щата ще паднат до минус 18 градуса по Целзий. Прогнозата за понеделник в Де Мойн, столицата на щата, е за минус 28 градуса. Очаква се температурите по време на изборите в понеделник, които предполагат продължителни срещи в църкви и училищни физкултурни салони, да са най-ниските, регистрирани на такова политическо събитие.

Властите отмениха планиран митинг в Пела, Айова, за поддръжници на Доналд Тръмп, който се бори за втори мандат в Белия дом, след като изгуби изборите през 2020 г.

Около 3 милиона души в южния щат Мисисипи са застрашени от торнада и силни гръмотевични бури. Националната метеорологична служба предупреди, че бурните ветрове може да отнесат покриви и да повалят дървета и електропроводи.

Според Националната метеорологична служба близо 30 милиона американци в петък са били в прегръдката на зимата, която взе и първите си жертви. В Уисконсин мъж почина, докато почиства сняг, а в Чикагското предградие "Шилер парк" се смята, че студът е причина за смъртта на друг човек. В петък има и 1 жертва на лавина в Айдахо.