Трибуналът в Хага реши: Доживот за Радован Караджич

На първа инстанция сръбският четник получи 40 години

16:50 - 20 Март 2019
1523
Трибуналът в Хага реши: Доживот за Радован Караджич

Радован Караджич бе осъден на доживотен затвор от Международния трибунал в Хага, след като бе признат за отговорен за геноцида над 8000 мюсюлмански мъже и младежи в Сребреница. Сред останалите обвинения срещу 73-годишния политик бяха насилствено прокуждане, убийства и изтезания, както и нарушаване на военното право при обсадата на Сараево. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

На първа инстанция Караджич получи 40 години затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина от 1992 г. до 1995 г.

Радован Караджич е вторият най-високопоставен обвиняем, съден в Хага след бившия сръбски президент Слободан Милошевич. Той беше арестуван в Белград през 2008 г. след 12 години бягство от правосъдието. Оказа се, хитрия Караджич бе приел самоличността на народен лечител и се правел на доктор. Представял се като д-р Дабич.

Сега присъдата беше произнесена от Международният остатъчен механизъм, който наследи Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия. За 4 години и половина бяха изслушани рекордните 585 свидетели – жертви от войната, политици, членове на мироопазващите сили на ООН и експерти.

Според съдиите той е замислил прочистването на мъжкото мюсюлманско население в Сребреница, където 8 хиляди мъже и момчета бяха избити в най-тежкото военно престъпление в Европа след Втората световна война. С водещата роля на Караджич паралелни военни и държавни структури са извършвали действия, целящи да премахнат хърватското и мюсюлманското население от територията на Република Сръбска и да създатат ентически хомогенна държава. Караджич носи отговорност и за подбуждане на етническа омраза чрез разпространяването на пропаганда, според която несръбското население на Босна е исторически враг на сърбите.

Часове преди произнасянето на присъдата, на оградата пред съда бе разпънат голям плакат, в който Караджич бе сравнен с  Хитлер. На плаката, поставен от представители на сдружения на босненски мюсюлмани, пише: "Радован Караджич - геноцид, Адолф Хитлер - Холокост". Макар че полицията е настояла плакатът да бъде свален, представителки на сдружение "Майки от Сребреница" са отказали да го направят.

Радован Караджич е роден в село Петница в Черна гора, но от 15-годишна възраст живее в мултикултурния навремето югославски град Сараево. Той произхожда от семейство на четници - националистически сръбски екстремисти, които се застъпват за Велика Сърбия. През Втората световна война четниците са били на страната на Вермахта, но са победени от партизаните-комунисти на Тито.

Твърди, че е всестранно развита личност - психиатър, поет, а през 90-те години на миналия век - и водещ политик. За мнозина в Босна и Херцеговина той просто е военнопрестъпник и медицински случай.