Трима министри, но не и Асен Василев, застават зад „София прайд“

Новини
15:00 - 31 Май 2022
13488
Трима министри, но не и Асен Василев, застават зад „София прайд“

Тази година „София прайд“ ще отбележи своята 15-а годишнина под мотото „Горди да бъдем“ с разнообразни събития, които ще започнат още от 8 юни и ще продължат до деня на традиционното шествие, което ще се проведе на 18 юни.

На пресконференция днес организаторите разкриха каква ще бъде програмата по повод годишнината, както и обобщиха дейността си за времето от създаването си. Сред успехите, които изтъкнаха, е увеличаващото се обществено приемане,

както и растящият брой народни представители и политически ангажирани лица, включващи се в шествието.

Безпрецедентно в досегашната история на гей шествието, трима министри заявяват подкрепата си за прайда: вицепремиерът Борислав Сандов, министърът на правосъдието Надежда Йорданова и министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Квотата на „Продължаваме промяната“ можеше да бъде и още по-представителна, ако в мероприятието се бяха включили вицепремиерът и финансов министър Асен Василев и министърът на културата Атанас Атанасов. 

За първи път в София ще заработи „Прайд инфо център“, в който всеки, който желае, ще може да получи информация за предстоящите събития и за шествието в столицата, да разгледа изложба за историята на прайд движението на Балканския полуостров или да закупи различни артикули. Той ще работи всеки вторник, четвъртък и събота от 14 до 19 часа и се намира на ул. „Шипка“ 23, с вход от ул. „Васил Априлов“.

На концерта преди самото шествие на 18 юни на сцената ще излязат Камелия, Мила Роберт, Рут Колева и Папи Ханс. Традиционно вече участие ще вземат и Михаела Филева, Прея и Виктория.

Камелия и Папи Ханс ще направят сефтето на гей парада

Ще се включат и Дара Екимова и инди рок групата Hayes & Y. Специална изненада е и украинският изпълнител Constantine, който пристига у нас с балета си.

Прайдът е обявен с начален час 14.00 ч., музикалният концерт започва в 16.00 ч., а шествието по софийските улици ще потегли след 19.00 ч. Организаторите обявиха, че част от приходите по време на гей парада ще бъдат дарени за „Киев прайд“, който тази година заради руската агресия в Украйна няма да може да се проведе.

На снимката: Подкрепа за „София прайд“ оказват министърът на правосъдието Надежда Йорданова, вицепремиерът Борислав Сандов, британският посланик Роб Диксън, министърът на здравеопазването Асена Сербезова, американският посланик Херо Мустафа и Йорданка Фандъкова