Трима се облизват за поста на Томас Бах

Президентът на МОК се оттегля през 2025 година

Спорт
17:54 - 12 Август 2024
1648
Трима се облизват за поста на Томас Бах

След като президентът на МОК Томас Бах официално обяви, че през 2025 година ще се оттегли от поста си, вече започна борбата за негов наследник.

Британецът Себастиан Коу, който е лорд и президент на Световната атлетика, без изненади обяви, че обмисля сериозно варианта да се кандидатира за поста.

"Щом се предостави възможност, е очевидно, че ще я обмисля", заяви двукратният олимпийски шампион на 1500 метра.

Коу е бивш депутат от консерваторите, но фактът, че е на 67 години, ще му позволи да бъде начело на МОК само един мандат заради правилата на организацията.

Британецът има категорично становище относно атлетите от Русия и Беларус, като им забрани категорично да участват в леката атлетика за разлика от Томас Бах, който в търсенето на баланс позволи частичното участие на спортисти от двете страни, при условия, че то е под неутрално знаме.

До момента МОК никога не е бил ръководен от жена, но сега има две много силни кандидатури. 60-годишната Никол Хуверц е нидерландка от остров Аруба, докато 40-годишната Кърсти Ковънтри в момента е спортен министър на Зимбабве.

И двете са членове на Изпълнителния комитет на МОК и бяха на предни позиции по време на 142-рата сесия на организацията по време на Олимпийските игри в Париж. Хуверц ръководи комисията за координация на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028, а Ковънтри - тази за следващите игри в Бризбън през 2032.

Никол Хуверц е вицепрезидент на МОК, като е полиглот и юрист по образование, като Томас Бах. Тя се е състезавала за Аруба в синхронното плуване на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984. Тя е преминала през ключови комисии, като тази която позволи на руснаци и белоруси през пролетта да участват под неутрално знаме.

Кърсти Ковънтри е бивша плувкиня, като има завидни успехи - 7 медала, от които два златни от 5 участия на олимпиади. Тя е била начело на комисията за спортистите в МОК и има ръководен опит.