Тристранката се събира в понеделник, ще изчистват противоречия относно бюджета

Бизнесът е против и по-високия размер на майчинските за втората година от отглеждане на дете

Новини
20:30 - 02 Юли 2023
3423
Тристранката се събира в понеделник, ще изчистват противоречия относно бюджета

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде обсъден проектът за бюджет за 2023 година, внесен от финансовото министерство. От Асоциацията на индустриалния капитал в България смятат, че прогнозата за размера на допълните приходи, които трябва да влязат в хазната, е драстично завишена.

Според разчетите на Асен Василев те трябва да са около 4.7 милиарда над събраните през миналата година. Работодателите смятат също, че заложената от държавата средно годишна инфлация ще е над реалната, което поставя под въпрос приходите.

Работодателите имат забележки и към бюджета на Държавното обществено осигуряване. Те се обявяват първо против начина на увеличаване на пенсиите в последните години. Бизнесът е против и по-високия размер на майчинските за втората година от отглеждане на дете.

От Асоциацията са скептични и за предложението трудовите възнаграждения да се изплащат само по банков път. Според тях това няма да пресече тенденцията за „заплата в плик“ и да намали сивия сектор.