Триумф на "Мистерията на българските гласове"

Навсякъде певиците ни бяха посрещани и изпращани с бурни овации

Култура
12:44 - 02 Юли 2019
2452
Триумф на "Мистерията на българските гласове"

Триумфално премина поредното турне на прочутия български женски хор "Мистерията на българските гласове" за представяне на най-новия албум на състава "БууЧииМиш" в пет европейски държави. Навсякъде певиците ни бяха посрещани и изпращани с бурни овации от препълнени зали и с възторжени отзиви на публиката и на музикалната критика. "Това е вокален звук от друг свят и в същото време много земен, импресионистичен и фантастичен, в който подбраните водещи вокали се извисяват над останалите", така обобщи видяното и чутото британският критик Тим Къминг. 

Първа "спирка" от първото за 2019 г. турне на "Мистерията..." бе нормандският френски курорт Кутанс по време на 38-ото издание на джаз фестивала "Jazz Sous Les Pommiers". В него българките бяха поканени да участват като хедлайнъри заедно със светила в джаза като Джошуа Редман и Рон Картър. 

На път към Барселона, в очакване на закъснелия с няколко часа полет, прочутите ни изпълнителки изненадаха спътниците си на парижкото летище "Шарл де Гол" с флашмоб. Записи от импровизираното им представяне вече са хит в социалните мрежи.  

Лиса Джерард се присъедини към хора в каталунската столица, където пред двехилядна публика в рамките на 19-ото издание на влиятелния испански музикален фестивал "Primavera Sound" заедно представиха песни от най-новия си съвместен проект в "Primavera Auditorium". Списание "Far Out" оцени събитието като "страхотно вокално изпълнение на Лиса Джерард и "Мистерията на българските гласове", които бяха вълшебни". Във фестивала участваха изпълнители като тазгодишната носителка на "Грами" Карди Би, Ерика Баду, Тейм Импала, Нене Чери, Майли Сайръс и много други любимци на публиката. Жанровете на събитието се разпростират върху 18 сцени от техно до грайм и от пост-рок до мейнстрийм поп. 

Незабравимо ще остане гостуването на "Мистерията..." и Лиса Джерард в три последователни вечери в Порто, Лисабон и Брага. Концертът в португалската столица на три пъти бе прекъсван от емоционалната публика с неспирни овации на крака.