Триумфът на Григор Димитров в цифри

Родителите на българина не успяха да дочакат края на финала на турнира в Бризбън

Спорт
22:06 - 07 Януари 2024
9998
Триумфът на Григор Димитров в цифри

Дългото чакане за най-добрия български тенисист в историята Григор Димитров приключи - 32-годишният хасковлия спечели със 7:5, 6:4 финала в Бризбън срещу 12 години по-младния датчанин Холгер Руне.

Титлата е 9-а в кариерата на Григор и първа от ноември 2017 г., когато стана шампион на финалите на АТР в Лондон. Въпросната година той започна отново с трофей в Бризбън.

Родителите на Григор Димитров не успяха да дочакат края на финала на турнира в Бризбън, тъй като трябваше да гонят полет за родината, но техният син приключи успешно мисията си в австралийския щат Куинсленд, подчинявайки световния №8.

С този успех хасковлията сложи край на дълга "суша" без спечелено отличие в АТР тура и гледа с оптимизъм към Откритото първенство на Австралия, което започва на 14 януари.

Навръх Ивановден Григор донесе много радост на тенис феновете в България, а в следващите редове ще отдадем заслуженото на най-добрия ни тенисист за всички времена, припомняйки си най-важните цифри от рейда му до мечтания връх:

Димитров загуби само един сет в хода на турнира и това се случи в откриващия му мач срещу друг двукратен шампион в надпреварата в лицето на Анди Мъри. Българинът бързо се съвзе от тази грешна стъпка и сътвори пълен обрат срещу бившия №1 на планетата.

Григор спечели втората си титла в Бризбън и за първи път в кариерата си дублира отличие от един АТР турнир. Първият му триумф на Brisbane International през 2017-а постави началото на най-добрия му сезон в тура досега, така че през следващите месеци нищо чудно родният ас да ни изненада с нещо специално.

Хасковлията вече има три изиграни финала в Бризбън във визитната си картичка, като е с положителен баланс от 2-1 победи в тях. В дебютното си участие в турнира през 2012-та той стига до мача за трофея, в който е спрян от Мъри, но четири години по-късно е шампион след успех над Кей Нишикори в последната битка.

Първата ни ракета набра сериозна инерция след трудния първия мач срещу Мъри на Brisbane International 2024 и в следващите си четири мача не допусна да бъде пробит на сервис. Той се изправи срещу общо 14 брейкбола в двубоите срещу Даниел Алтмайер, Ринки Хиджиката, Джордан Томпсън и Руне и успя да отрази всеки един от тях.

Малко повече от шест години продължи чакането на бившия №3 да вдигне отново титла от АТР тура, след като за последно покори финалите в Лондон през ноември 2017 г. Преди да "счупи каръка" в Бризбън той беше в серия от три поредни загубени финала съответно в Ротердам (2018 г.), Женева (2023) и Мастърс турнира в Париж (2023).

Дългото чакане за титла №9 в кариерата си заслужаваше и Димитров ще се надява да закръгли трофеите си на 10 възможно най-скоро, а защо това да не се случи още преди края на месеца в Мелбърн.

Григор определено ще се отправи с повишена увереност към "Мелбърн Парк", след като спечели 10 поредни сета в Бризбън. Той ще се надява да пренесе импулса от Куинсленд във Виктория и отново да разчита на най-добрата си форма.

Българинът се изкачва с една позиция в световната ранглиста след триумфа в Бризбън до №13. Той ще бъде сред първите 16 поставени на Australian Open, което означава, че ще играе с по-нискоранкирани съперници поне до 1/8-финалите, ако достигне до тази фаза.

Гришо държи еднолично рекорда за най-много победи на сингъл на Brisbane International с 23 успеха. Той има само шест загуби в турнира през годините, което се равнява на отличните 74% успеваемост.

Димитров си тръгва от Бризбън с чек за 95 340 щатски долара от наградния фонд. От началото на кариерата си той има заработени над 25 млн. щатски долара.