Тройна зараза блокира болниците, в „Пирогов“ слагат легла по коридорите

Респираторно-синцитиален вирус, грип и ковид препълниха лечебните заведения

Новини
15:00 - 11 Януари 2023
6582
Тройна зараза блокира болниците, в „Пирогов“ слагат легла по коридорите

След като преди седмица се препълниха детските отделения в столицата, вече няма никакви свободни места в „Пирогов“ и за възрастни. Положението е толкова сериозно, че се налага поставянето на легла и по коридорите в спешен център №1 в страната, сигнализират препатили.

Няма свободни места в клиниката по педиатрия в болница „Лозенец“, аналогично е положението и в общинските болници в София.

„Приемаме само най-тежките случаи - тези, които трябва да се поставят на кислород. А най-тежки са най-малките“, казва доц. Ирен Цочева, началник на отделение по педиатрия в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Ситуацията се изостря от около месец.

Причината е в респираторно-синцитиален вирус, но грипът, който удря все по-често, също усложнява ситуацията,

коментират лекарите. Да не забравяме и ковид, който продължава да циркулира.

„Децата идват с оплаквания от рязко повишаване на температурата, кашлица, хрема, отпадналост. Тази температура често продължава 2-3 дни и реално родителите се притесняват от високите стойности на температурата над 39 градуса в някои случаи“, казва Яна Андонова, лекар в клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска“. Респираторно-синцитиалният вирус протича тежко и има капацитет за сериозни усложнения. Той засяга предимно долните дихателни пътища, бронхеолите - най-малките разклонения на бронхите и може да доведе бързо дори до дихателна недостатъчност, предупреждават медиците.