Трус в БСП: Цялото Изпълнително бюро на партията е в оставка

Георги Свиленски каза, че дори зам.-председателите на Нинова - Зафиров, Вигенин и Гуцанов са се присъединили към искането на младежката организация за пленум

Новини
09:50 - 15 Юни 2024
4693
Трус в БСП: Цялото Изпълнително бюро на партията е в оставка

Вчера Корнелия Нинова подаде оставката на цялото Изпълнително бюро на БСП. Днес всички заместник-председатели, членове на Изпълнителното бюро, са в оставка и предстоят нови процеси в партията, които трябва да я изчистят още повече, съобщи Георги Свиленски от БСП по БНТ. 

Първоначално тя пое отговорност, като смяташе, че има хора до нея, които могат да продължат, да преведат партията в този тежък момент, обясни той. Свиленски добави, че 24 часа след изборите, преди да бъдат известни резултатите и депутатите, 10 младежи от Младежкото обединение на БСП поискаха оставката на Нинова, извънреден Пленум, свикване на Конгрес, на които да бъде отменен прекият избор, назначаване на служебен лидер. 

Според него част от Изпълнителното бюро на БСП са се уплашили от това действие вероятно, защото Корнелия Нинова ясно е заявила своята оставка и е поела отговорността за катастрофалната загуба на резултата. "Тя върна властта на българските социалисти. Новото, което имаме, е, че вчера част от Изпълнителното бюро, които досега са ръководили партията, се присъединиха към искащите извънреден Пленум и свикаха и те Пленум в 11:00 часа. Със сигурност знам за тримата заместник-председатели без Ирена Анастасова - Зафиров, Вигенин, Москов, Гуцанов. Това са хората, които бяха най-близко до Нинова и нямаха морала и честта да седнат очи в очи с нея и да изговорят всичките тези проблеми. Вчера доколкото разбирам са се събрали, взели са решение да се присъединят към подписката на тези 63-ма или 64-ма души, които искат пленум и свикват пленум без материали, без документи, без анализи”, допълни Свиленски.

По думите му това означава, че върху партията се оказва натиск. Колкото можем, ще отстояваме на този натиск, защото няма да предадем нашите избиратели, каза още той.

За това дали някой от БСП би гласувал "за" правителство на ГЕРБ Свиленски каза, че се надява да няма такива народни представители. "Ако има предатели, те ще подкрепят правителство на ГЕРБ. Ние и с решение на Конгрес, и с решение на Национален съвет сме гарантирали, че няма да сме партията, която да върне Борисов на власт. Борисов с неговите предложения за експертен кабинет да посочи трима министри и премиер. Това ще бъде правителство на ГЕРБ с посочен премиер и БСП няма място в такова управление и ще изневери на избирателите си", заяви Свиленски.

Нашата формула е ясна- експертен кабинет на никоя партия, добави той. 

Днес Националният съвет на БСП се събира на заседание. Членовете на ръководния орган трябва да изберат кой  ще изпълнява функциите на председател на партията, след като във вторник Корнелия Нинова обяви, че се оттегля от лидерското място.