ТРУСЪТ: 37 години от ужаса в Стражица (СНИМКИ)

Топ
17:46 - 21 Февруари 2023
5315
ТРУСЪТ: 37 години от ужаса в Стражица (СНИМКИ)

Точно в 7,48 ч. на 21 февруари 1986-а, преди 37 години, хората в Стражица изживяват немислимия ужас на тежко земетресение. Това е първият силен трус в града, а никой не предполага, че предвещава вторичен само няколко месеца по-късно. Бедствието продължава секунди, а силата му е 3,5 по скалата на Рихтер.

Земетресението нанася поражения по много жилищни и обществени сгради – нацепени стени, паднали комини, повредени греди и т.н. За щастие, не взима жертви. Местните се успокояват, че по-силно разместване на земните пластове едва ли може да има, и се заемат да възстановят рухналите постройки, пише „Борба“.

Бедствието срива Часовниковата кула в близкото село Асеново, за която веднага след това са ангажирани строители по възстановяването й. Тя била почти напълно реновирана, когато на 7 декември връхлита апокалипсисът, който я превръща в купчина руини, както и множество сгради в района.

Второто земетресение с магнитуд 5,7 по Рихтер остава в историята ни като едно от най-разрушителните. Последствията от бедствието носят мъчителни и трудни години за стражичани. Споменът за трагедията е жив и винаги ще преследва местното население.

„Днес сме свидетели на нещо още по-страшно в съседна Турция, но ние знаем какво е това и затова се молим. Бог да пази!“, заявиха от кметството.