Турция изпитва втората доза ваксина върху доброволци

Препаратът е разработка на университета Ерджийес

Новини
12:05 - 25 Ноември 2020
597
Турция изпитва втората доза ваксина върху доброволци

Турция започва от утре прилагането на втората доза от разработената в страната ваксина срещу COVID-19 върху доброволци, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Изпитанията са част от фаза 1 от разработването на препарата на турския университет Ерджийес. Тази фаза се очаква да завърши до 15 декември, съобщи ректорът на учебното заведение в окръг Кайсери проф. Мустафа Чалъш.

Първата доза от турската ваксина ERUCOV-VAC е вече приложена на 44 доброволци, а от утре започва прилагането на същите лица и на втората доза от препарата, предаде БТА.

ERUCOV-VAC е неактивна ваксина, създадена изцяло в Турция. Тя е получила разрешение от етичната комисия и одобрение от здравното министерство, за да започнат изпитанията върху хора. При първото прилагане на ваксината не е имало никакви наблюдавани странични ефекти върху доброволците, посочи проф. Чалъш.

След като завърши и ваксинацията с втората доза от препарата, се предвижда преминаване възможно най-скоро и към фаза 2, каза още ректорът на университета Ерджийес. Според прогнозата му през февруари следва да приключи и втората фаза и да се премине към фаза три.