Турция отваря Босфора за кораби с украинско зърно

Капитаните се страхуват да плават заради риска от руски мини

Новини
17:46 - 17 Август 2023
3279
Турция отваря Босфора за кораби с украинско зърно

Турция е готова да гарантира безпрепятствено преминаване през Босфора и Дарданелите на кораби със зърно, идващи от пристанищата на Украйна. Това съобщи телевизионният канал Haber Global, позовавайки се на източници от турското Министерство на националната отбрана.

"Доколкото ни е известно, нито един кораб не е потеглил от Украйна. Но ако пристигне, ще бъде пропуснат през проливите", цитира каналът източник на страницата си в социалната мрежа X (бивш "Туитър").

Междувременно новинарският портал Elips Haber, позовавайки се на свои източници в турското министерство на отбраната, твърди, че "първият кораб вече е потеглил по новия коридор".

На 16 август контейнеровозът "Джоузеф Шулте" под флага на Хонконг потегли от пристанището на Одеса, където се намираше от преди пълномащабното нахлуване на Русия, и напусна териториалните води на Украйна. Според службата за проследяване на плавателни съдове Marine Traffic корабът се насочва към турското пристанище Амбарли.

Според украинския вицепремиер Александър Кубраков този кораб е първият, използвал обявения от Киев "временен коридор от черноморските пристанища на Украйна".

На 10 август Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна обявиха "временни коридори" в Черно море за търговски кораби, които отиват към или от пристанищата Черноморск, Одеса и Южни. В същото време Киев предупреди, че по маршрута остава военна заплаха от Русия и опасност от мини, поради което корабите, чиито собственици и капитани "официално потвърждават готовността си да плават в тези условия", се допускат да преминат. Твърди се, че маршрутите ще се използват основно, за да позволят излизането на цивилни кораби, намиращи се в тези украински пристанища от края на февруари 2022 г.

Турският министър на отбраната Яшар Гюлер каза на 12 август, че Турция обсъжда с Москва и Киев въпроса за връщането на турските кораби, блокирани в Украйна, но все още няма гаранции за това. Той уточни, че в пристанищата на Украйна има 12 турски търговски кораба и един повреден корабен кран.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че Москва, поради прекратяването на сделката за зърно, от 00:00 часа московско време на 20 юли ще счита всички кораби, които отиват в украинските пристанища на Черно море, като носители на военни товари, а страните на знамето на такива кораби ще се считат за замесени в украинския конфликт на страната на Киев. Освен това ведомството съобщи, че редица морски зони в северозападната и югоизточната част на международните води на Черно море са обявени за временно опасни за корабоплаване.

В отговор Украйна показа желанието си да атакува руския енергиен износ с морска атака с дрон срещу танкер и обяви водите около черноморските пристанища на Русия за "район на военен риск" от 23 август.

Пенсионираният американски адмирал Джеймс Ставридис, който ръководеше силите на Алианса в Европа между 2009 и 2013 г., каза пред "Политико", че ескалациите в морето - включително спирането на турски търговски кораб в неделя - може да принудят партньорите на Киев да се намесят, за да предотвратят парализиране на икономиката на Украйна.